Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet: Vårt mål är en skola i världsklass

Socialdemokraterna Ibrahim Baylan och Marie Granlund ondgör sig över Folkpartiet skolpolitik.

Annons

Vi anser dock att alla elever har rätt till stöd och stimulans i grundskolan. Det gäller både elever som har svårt att hänga med i undervisningen och elever som snabbt når kunskapsmålen. Det är hög tid att göra upp med den socialdemokratiska jantelagen inom skolpolitiken. Självklart måste även duktiga elever få gå vidare och fördjupa sina kunskaper.

Men det allra viktigaste är att se till att alla elever får med sig grunderna. Vi har därför infört en läsa-räkna-skriva-garanti i lågstadiet för att ge extra stöd åt de elever som behöver skolan allra mest. Vi återinför special-lärarna och ser till att eleverna har lugn och ro i klassrummen.

Den nya lärarutbildningen kommer också på sikt att ge Sveriges elever välutbildade och motiverade lärare.

Tyvärr har det under lång tid varit så att läraryrket har haft låg status. En av flera orsaker till detta är den kommunalisering av skolan som Socialdemokraternas förra partiledare Göran Persson genomförde för 20 år sedan. Den lokala frihet som detta innebar skulle öka kreativiteten och höja resultaten i skolan. Men verkligen blev en annan – resultaten har sjunkit sedan början av 1990-talet.

Baylan och Granlund skriver vidare att ingen ska tvingas till högre utbildning, men att man ändå måste försöka uppmuntra unga människors ambitioner att studera vidare. Och det är precis det som vi gör. Genom att höja kvaliteten på de yrkesförberedande gymnasieprogrammen erbjuder vi de elever som i dag hoppar av skolan därför att de inte orkar eller vill studera till akademiker ett alternativ. I stället för att alla gymnasieelever ska tvingas att läsa samma teoretiska ämnen erbjuder vi nu de praktiskt intresserade att på allvar lära sig ett yrke.

Det är dags att erkänna att alla elever inte vill bli akademiker, att alla inte kan bli akademiker och att samhället inte fungerar om alla är akademiker. Det finns många jobb som är mycket kvalificerade, men som inte kräver en högskoleutbildning. Med regeringens omläggning kommer fler elever att klara sin gymnasieutbildning. Det är bättre att gå i världen med en gedigen yrkesutbildning än ingen utbildning alls.

Samtidigt får eleverna på de högskoleförberedande programmen tuffare studiekrav. Dels kommer det alltid att löna sig att läsa fördjupningskurser, dels höjs kraven för grundläggande högskolebehörighet. I framtiden ska studenterna ha en god grund att stå på när de börjar högskolan.

Vårt mål är en skola i världsklass. Men dit når vi inte över en natt, eller ens på fyra år. Det tar betydligt längre tid att vända den havererade, socialdemokratiska skolpolitiken. Därför måste Alliansen få förnyat förtroende i höst, så att vi kan fortsätta det arbete som vi nu har påbörjat.

ERIK ULLENHAG

partisekreterare

AGNETA BERLINER

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons