Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet: Vi vill ta emot flyktingbarnen

Annons

Om inte Sveriges kommuner tar sitt ansvar för att ta emot flyktingar riskeras hela den svenska flyktingpolitiken. Det håller inte att kommun efter kommun säger nej till att ta emot människor som fått en fristad i vårt land. Särskilt allvarlig är situationen för närvarande för de ensamkommande flyktingbarnen.

Därför tar folkpartiet nu initiativ i samtliga tio kommuner i Västmanland för att ta emot flyktingbarnen. På riksnivå uppmanar vi våra kommunpolitiker i andra delar av landet att följa exemplet från Västmanland. Vi hoppas också att övriga partier som säger sig stå upp för en human flyktingpolitik stödjer de folkpartiinitiativ som nu tas i en rad kommuner.

Sverige har på senare år inte klarat att ta hand om flyktingbarn på ett sätt som stämmer överens med FN:s barnkonvention och andra internationella åtaganden. För några år sedan kunde vi följa hur asylsökande barn försvann från förläggningar och ingen visste vart de tagit vägen. För två år sedan kom beslutet att avvisa de apatiska flyktingbarnen och nu sitter 300 barn fast i väntan på att få flytta till sina nya hemkommuner.

Sedan förra sommaren är det kommunerna som har ansvaret för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Trots att de får ekonomisk ersättning, och i genomsnitt bara skulle behöva ta emot fem barn, är det endast 14 av Sveriges 290 kommuner som slutit avtal med Migrationsverket.

Resultatet är att 300 barn fastnat på tillfälliga boenden i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö. Dessa boenden är anpassade för vistelser på 1-4 dagar, men nu tvingas de bo kvar där i månader. Forskning understryker betydelsen av ett bra mottagande i det nya landet för att flyktingbarn ska klara att bearbeta sina traumatiska upplevelser. Därför är denna situation djupt oroande.

Ska vi skapa barnflyktinginstitutioner helt utanför det svenska samhället?

Merparten av de ensamkommande flyktingbarnen har flytt från länder som Somalia, Irak och Afghanistan. Barnen anländer ensamma eftersom de är föräldralösa, har flytt svåra familjeproblem eller blivit ivägsända av desperata föräldrar som sett det som sista utvägen för att rädda sina barn.

Nästan hälften av de barn som kommer till Sverige flyr undan krig. Många flyr undan etnisk, politisk eller religiös förföljelse.

Vart åttonde barn har utsatts för prostitution, droghandel eller annat tvångsarbete. Lika många har utsatts för tortyr. För folkpartiet är det en medmänsklig skyldighet att ge skydd åt människor som tvingas fly för sitt liv eller undan förföljelse. De som kommer till Sverige ska ges ett värdigt mottagande och bättre förutsättningar att komma in i samhället än idag.

I Västmanland sitter folkpartiet med i styrande koalitioner i Sala, Skinnskatteberg och Västerås. Folkpartiet i Sala kommer att vara pådrivande för att kommunen ska teckna avtal om mottagande och i Skinnskatteberg pågår i dagsläget samtal mellan kommunen och Migrationsverket. Västerås kommun tar redan idag emot ensamkommande flyktingbarn trots att avtal med Migrationsverket saknas. Detta avser Västerås fortsätta med, samtidigt som möjligheterna utreds att utveckla och förbättra mottagandet.

I de kommuner där folkpartiet sitter i opposition för vi upp frågan på dagordningen genom samtal med övriga partier. Och om så behövs genom motioner och interpellationer till kommunfullmäktige där vi kräver att kommunerna tar kontakt med Migrationsverket för att föra samtal om tecknande av avtal för mottagande av ensamkommande barn.

Barnen sitter och väntar i ankomstkommunerna och pengarna finns. Nu återstår att se var den politiska viljan finns.

Erik Ullenhag

Partisekreterare

Agneta Berliner

Riksdagsledamot

Anette Gerhardsson

Arboga

Stig Hellström

Fagersta

Sigge Synnergård

Hallstahammar

Gunilla Wolinder

Kungsör

Ivan Czitrom

Köping

Dagny Tellner

Norberg

Lars Alderfors

Sala

Carina Sandor

Skinnskatteberg

Yvonne Gmeiner

Surahammar

Bengt-Åke Nilsson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons