Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiets kritik är ansvarsfull

Annons

Det är uppenbart att den socialistiska landstingsledningen känner sig trängd både från missnöjda länsbor och den politiska oppositionen. Tyvärr tycks det resultera i en ovederhäftig debatteknik där de pådyvlar motståndarna åsikter de inte har - och sedan kritiserar dessa åsikter.

Låt oss därför göra klart följande: Folkpartiet vill inte slå sönder familjeläkarsystemet. Folkpartiet vill inte slå sönder den nya närsjukvården. Folkpartiet följer lagen vad gäller fri etablering. Folkpartiets lösningar på den västmanländska sjukvårdens problem blir inte dyrare för landstinget.

Allt detta vet Glenn Andersson och Monika Wilander. Och det gör att de i sitt svar på mitt tidigare inlägg måste ta till helt ovidkommande argument. Det genomskådas lätt av den som är lite insatt i frågorna.

Landstinget Västmanland är det enda landsting i hela Sverige som kräver remiss av den som vill gå exempelvis till en sjukgymnast. Överallt annars anses den enskilde medborgaren kapabel att själv avgöra om han/hon behöver sådan behandling. Är västmanlänningarna annorlunda skapta än andra? Nej, det är landstingets unika system att ge familjeläkarna de pengar som deras patienters sjukgymnastik schablonmässigt förväntas kosta, som ligger bakom detta förmynderi. Det vill folkpartiet ändra på. Påståendet att en ordning som möjliggör - säg fem - remissfria sjukgymnastbesök helt skulle slå sönder familjeläkeriets teamtanke är befängt. Det vore ju att samtidigt underkänna all annan utmärkt fungerande primärvård runt om i landet.

Dessutom är det ju faktiskt så att såväl sjukgymnaster som naprapater och kiropraktorer är legitimerade vårdgivare och specialister inom sina gebit. Precis som allmänläkaren är inom sitt. De har var och en ansvar för att ge adekvat behandling och kan skriva avtal med landstinget om ersättning och omfattning av sin verksamhet.

Folkpartiet har förordat att landstinget ska skriva avtal med alla familjeläkare/vårdcentraler som vill följa det av landstinget fastställda familjeläkarprogrammet. Vi menar att det skulle ge fler aktiva familjeläkare och därmed öka möjligheterna för befolkningen att både välja och eventuellt byta läkare. Genom att ingen som vill uppfylla kraven avvisas behövs ingen upphandling. Fri etablering är en helt annan sak. Det vet både Glenn Andersson och Monika Wilander, varför deras tal om lagändring och annat faller helt.

Avslutningsvis skriver de båda att de är "medvetna om att det finns brister i det nuvarande systemet, som kräver förändring". Några av dessa brister har folkpartiet pekat på och är naturligtvis för befolkningens bästa angeläget om att i positiva ordalag, som de båda också skriver, "diskutera hur familjeläkarsystemet och närsjukvården ska organiseras till nästa avtalsperiod".

Torsten Källberg, fp:s oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons