Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiets nedrustning av yrkesutbildningen spolades

Annons

Under senare tid har utbildningspolitiska frågor debatterats mycket, bland annat i Västerås kommunfullmäktige, VLT och Dagens Nyheter.

28 december presenterade den moderatledda borgerliga alliansen sin gemensamma gymnasiepolitik på Dagens Nyheters debattsida. Den 3 januari kommenterade Lärarförbundets Per Dahlberg denna artikel i ett inlägg på VLT:s debattsida. Där pekade Per Dahlberg på en del svagheter i den borgerliga alliansens utbildningspolitik.

Vi instämmer i Per Dahlbergs kritik. Alliansens politik kommer att påtagligt öka skillnaderna mellan de elever som ska studera vidare och de elever som tänker börja arbeta.

Därtill verkar de borgerliga partierna sakna ambitioner att utveckla yrkesutbildningarna. Det är anmärkningsvärt i en tid när vi blir utsatta för en allt mer omfattande global konkurrens. I stället förefaller det borgerliga intresset främst vara att skapa en sorteringsskola där yrkesutbildningarna i vissa fall skall ersättas med lärlingsutbildning.

Hur detta ska hjälpa oss att möta den pågående globaliseringen är en gåta. Det här gäller speciellt i en kommun som Västerås där exportföretagen är ryggraden för utvecklingen.

Det positiva med den borgerliga alliansens gymnasiepolitik är att folkpartiets idé om tvååriga yrkesutbildningar har spolats av de övriga borgerliga partierna. Här i Västerås är det folkpartisterna Agneta Berliner och Roger Haddad som pläderat för en nedrustning av yrkesutbildningarna.

Med stöd av bland andra Svenskt Näringsliv har vi tyckt att folkpartiets förslag har hört hemma i papperskorgen ända sedan det lades fram. Både vi och Svenskt Näringsliv har hela tiden motsatt oss den utarmning och försvagning av yrkesutbildningarna som folkpartiets förslag innebär.

Vi socialdemokrater håller med Svenskt Näringsliv om att yrkesutbildningarna måste stärkas och utvecklas i stället för att rustas ned. Utvecklingen kan mycket gärna ske i nära samverkan med den berörda branschen.

Edströmska gymnasiet i Västerås är ett gott exempel på en framgångsrik och uppmärksammad satsning på branschanknutna yrkesutbildningar. Företrädare för näringslivet finns även med i den lokala styrelse som ansvarar för verksamheten. För vår del välkomnar vi en fortsatt utveckling av yrkesutbildningarna på det sätt som Edströmska gymnasiet står för.

I den utbildning som bedrivs vid Edströmska gymnasiet är språkutbildning ett viktigt instrument för att klara av utbildningen. Är den här formen av utveckling av en yrkesutbildning något som borgerligheten också ställer sig bakom?

Inför framtiden har också kommit propåer om att starta en utbildning för de företag som arbetar med olika former av tågunderhåll och tillverkning av utrustning till spår och tåg. En idé är att med TGOJ:s gamla verkstad som bas skapa en utbildning vilken också innehåller nyttjande av det gamla spåret mellan Tillberga och Tortuna för tester på befintlig utrustning.

Från vår sida tycker vi det finns anledning att se positivt på denna och liknande propåer. Men vad anser oppositionen - hur vill ni att yrkesutbildningarna ska utvecklas i Västerås?

Annelie Lahti

Lars-Evert Larsson

Den borgerliga alliansens politik kommer att påtagligt öka skillnaderna mellan de elever som ska studera vidare och de elever som tänker börja arbeta, men det är positivt att folkpartiets idé om tvååriga yrkesutbildningar har spolats. hävdar ordföranden i utbildningsnämnden Annelie Lahti (s) och förste:e vice ordföranden i utbildningsnämnden Lars-Evert Larsson (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons