Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiets populistiska rappakalja

Annons

Torsten Källberg (fp) ondgör sig den 28 december över att landstinget förlänger avtalen för familjeläkare med 18 månader. Han förargar sig fullständigt i onödan. Han vet mycket väl hur avtalen efter den omstridda upphandlingen utformades. Allt har redovisats i landstingsstyrelsen. Det står tydligt att avtalen kunde förlängas. De berörda vårdgivarna har därför inte väntat sig något annat.

Torsten Källberg har inte fört fram några krav på att landstinget skulle säga upp avtalen. Man kan inte hinna med politiskt beslut om närsjukvårdsprogram, formulera underlag för och genomföra upphandling och sjösättning av nytt system till den första juli nästa år. Det är en orimlig tanke.

Det går an för Torsten Källberg, som inte behöver ta ansvar, att komma med svepande kritik. Eller är det ren okunnighet? I så fall ska jag utveckla det hela litet. Jag kan försäkra Torsten Källberg att det pågår ett hårt arbete för att utforma nästa generation familjeläkaravtal.

Ett sådant arbete kräver eftertanke och tar tid, både inom professionen och inom politiken. Att bryta loss rehabiliteringen från läkarens kapiteringsersättning kan låta enkelt, men innebär samtidigt att man tar ifrån läkaren en bit av helheten i behandlingen.

Rehabilitering är också så mycket mer än enbart sjukgymnastik - som arbetsterapi och beteendeterapi. Därav behovet av eftertanke.

Västmanland har haft sitt familjeläkarsystem i tio år och många värnar om det - det märkte vi inte minst i den senaste upphandlingen.

Men nu har utvecklingen sprungit förbi 1990-talets sjukvård och vi bygger sjukvård för 2000-talet. En återgång till folkpartiets Doktor Finlay med väska är inte möjlig. Ett kommande familjeläkarprogram måste passa in i nuvarande närsjukvård och sjukvårdsstruktur. Patienten ska garanteras vård på lika villkor, men organisationen kan komma att se litet olika ut beroende på avståndet till ett närsjukhus.

Majoriteten i landstinget är väl medveten om patienternas krav på bättre tillgänglighet till sjukgymnastik. Därför arbetar vi på att hitta goda lösningar. Svårigheten att rekrytera läkare till primärvården innebär också att det måste finnas flera ingångar till närsjukvården. Där är distriktssköterskor och sjukgymnaster exempel på två yrkeskategorier som kan stå i frontlinjen på ett annat sätt än i dag.

Torsten Källberg påstår att hoppet är släckt om en bättre ordning för sjukgymnastiken. Det är inte sant. Det vore klädsamt om han använde sin tid som heltidspolitiker i landstinget för att ta reda på fakta, i stället för att presentera en massa populistisk rappakalja. Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons