Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartist: Gräv djupare i hållbarhetsfrågorna

Revisorerna för Västerås stad har i en revisionsrapport från december 2010 granskat hållbarhetsarbetet. Det ges både ros och ris.

Annons
Framtidens energiproduktion. Priset på utsläppsrätter och skatt kommer att höjas på kol, olja och torv innebärande att kostnaderna för biobränslen, solenergi, annan förnyelsebar energi och kärnkraft kommer att framstå som fördelaktigare av både miljö- och ekonomiskäl, skriver Karl-Erik Andersson.

Hållbarhetsfrågorna hanteras relativt väl men bör ges större dignitet. Växthusgasfrågan bör uppmärksammas särskilt. Enligt de intervjuade är Mälarenergis ägardirektiv en otillräcklig styrning av hur verksamheten skall balansera miljöfrågor och låga priser. Det finns motsatsförhållanden, till exempel att ställa om mot grönare energi som ger högre pris.

Motsättningen miljö och pris bör dock granskas närmare. Många har nog levat i tron att följande mål gäller men alla är tydligen inte överens om dessa:

1. Mälarenergi skall 2015 ha ställt om till växthusgasneutral energiproduktion enligt målet ett fossilfritt Västmanland.

2. Beroende av fossil energi (kol, olja och torv) skall tas bort.

3. Energiproduktionen skall inte släppa ut gifter i luft eller vatten, typ tungmetaller och dioxiner.

Om dessa mål gäller kommer det utifrån nu gällande priser att innebära en kostnadshöjning eftersom man behöver nya pannor. De gamla pannorna måste av åldersskäl ändå bytas ut. Det har antagits att avfall från centrala Europa skulle rädda situationen och man skulle till och med få betalt för avfallet. Detta är ett påstående vars sanningsvärde är i det närmaste noll. Billigt avfall finns inte om fyra år.

Ett annat problem är att avfall består till stor del av plaster och liknande ämnen som framställts ur olja och det innebär att avfallseldning inte är klimatneutralt. Det strider mot mål 1 och 2. Avfallseldning ger också en giftig aska som skulle lagras i bergrummen nere vid hamnen. Bergrummen är dock inte täta utan kommunicerar via grundvatten med omgivande terräng. Detta är erfarenheterna från tidigare oljelagring och vars skador nu saneras i hamnområdet. Sålunda strider avfallseldning mot mål 3 ovan.

Kvar står möjligheten att elda med biobränslen typ grot (grenar och toppar). Huvuddelen av detta bränsle kan införskaffas i Sverige. Enligt skogsföretag i Mellansverige finns tillräckligt med biomassa och man planerar export av biobränsle till Centraleuropa.

Det är antagligen så att fjärrvärmetaxan blir högre i framtiden och en 50-procentig ökning inom en fyraårsperiod är inte otänkbar. Detta måste kompenseras genom ökad energieffektivitet och besparing i boende, kontor och andra arbetslokaler. Därför behöver inte slutnotan för den enskilde nödvändigtvis bli större men kräver investeringar. Solenergi och bergvärme kommer att ta en ökande marknadsandel av energiproduktionen och bostadsföretagen kommer kanske att leverera överskottsenergi till andra kunder.

Slutligen måste det erinras att priset på utsläppsrätter och skatt kommer att höjas på kol, olja och torv, innebärande att kostnaderna för biobränslen, solenergi, annan förnyelsebar energi och kärnkraft kommer att framstå som fördelaktigare av både miljö- och ekonomiskäl.

Revisorerna bör göra ytterligare granskningar om hur hållbarhetsmålen skall genomföras och hur styrningen skall ske i kommunkoncernen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons