Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartister: Det måste löna sig att arbeta

Annons

I mer än 60 år har Folkpartiet drivit att det måste löna sig att arbeta och detta gäller än i dag. Det känns som en ingivelse att samma dag, den 15 februari, som Lennart Rosenberg kräver samma skatt som löntagare finns på insändarsidan en beskrivning av tågeländet för pendlare.

Förutom att tvingas stå ut med de problem vintern inneburit för pendlare ska man dessutom, som Nils Berntsson, betala 35 000 kronor per år till stor del av redan skattade pengar för att kunna ta sig till jobbet. Bara kostnaderna för att ta sig till och från jobbet är argument nog för ett jobbskatteavdrag eller förvärvsavdrag som det hette för ett antal år sedan.

Det har varit och är delvis fortfarande ett problem att kostnaderna för att ta ett nytt jobb på annan ort inte betalar sig i form av höjd lön. Till detta kommer den uppoffring av tid det innebär att pendla. Detta är, jämte behovet att bryta utanförskapet, det viktigaste argumentet för jobbskatteavdraget.

Vi kan tänka oss att jobbskatteavdraget skulle ersättas med detaljerade avdrag för inkomstens förvärvande. Exempelvis fullt avdrag för kostnaderna för resa till och från arbetet, avdrag för styrkta barnomsorgskostnader, avdrag för merkostnaden det innebär att tvingas äta lunch utanför bostaden, återinförd avdragsrätt för avgifter till fack och arbetslöshetsförsäkring. Skulle detta kännas mer tilltalande, Lennart Rosenberg?

Rosenberg skriver också om rätten att få välja om man vill bo hemma eller på ett äldreboende. När Västeråsalliansen i slutet av 2006 övertog ansvaret bland annat för äldre-omsorg var det halvårslång kö till äldreboenden och dessutom, som Rosenberg skriver, väldigt svårt att bli beviljad plats på äldreboende.

Problemen var till stor del orsakade av att den dåvarande socialdemokratiska ledningen minskat antalet äldreboenden med ungefär 200 platser. Detta var frågor som Folkpartiet och Västeråsalliansen tidigt tog tag i när vi fick möjlighet att styra i Västerås

Arbetet med nya riktlinjer där det skulle bli lättare att bli beviljad plats på äldre-boende inleddes och vi satte i gång att bygga ålderdomshem. Fler ålderdomsplatser skapades också genom effektiviserad vårdplanering så att ett antal korttidsplatser kunde omvandlas till äldreboenden. Sedan 2008 är det snarast överskott på äldreboenden, den som blir beviljad plats kan i princip omgående flytta in.

Dessutom har kraven i riktlinjerna sänkts vid prövning om plats på äldreboende, vilket gör att det för fler blivit möjligt att kunna välja mellan att bo kvar hemma eller att flytta till ett äldreboende.

Bengt-Åke Nilsson (FP)

kommunalråd, ordförande för äldrenämnden

Västerås

Marion Annilén (FP)

kandidat i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons