Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartister: Euron är bra för alla i Europa

Trots den grekiska och vissa andra staters stora budgetunderskott inom EMU står sig euron stark. Euron har visserligen tappat i värde det senaste året, men är ändå starkare än innan finanskrisen. Den har stärkt sin ställning och tar över alltmer från dollarn som världshandelns främsta valutan.

Annons

Den svenska kronan har däremot varierat mycket och tappat i värde. Peter Lilja med flera hävdar att ”den svenska kronan är en stabil valuta”. Under finanskrisen har det snarare visat sig att vår svenska krona är en instabil valuta. Till exempel blev dollarn mer än 50 procent dyrare under mindre än ett år (april 2008 till mars 2009).

Den grekiska staten har problem med sin ekonomi. Det beror på att landet i decennier haft budget-underskott, vilket byggt upp en stor statsskuld. Redan innan grekerna började med euron var deras underskott så stort att de egentligen inte uppfyllde kraven för att byta till euron.

En mer eller mindre medveten acceptans från EU för deras svaga ekonomi gjorde dock att de ändå fick euron. Om de hade haft kvar sin egen valuta, drachmer, skulle deras ekonomi drabbats hårdare och tidigare under finanskrisen.

Euron har varit en stabiliserande faktor under lågkonjunkturen för länderna som ingår. En gemensam europeisk valuta innebär ett ökat samarbete mellan länder. Handel underlättas mellan länder och ekonomierna stärks.

Sverige är sedan tidigare ett land med förhållandevis mycket utrikeshandel. Skulle vi dessutom övergå till euron underlättas handeln ytterligare. För att ge bättre förutsättningar till våra svenska företag och långsiktigt stärka exportsektorn behöver vi byta valuta till euro.

ordförande i Folkpartiets EU-grupp i Västerås

Karl-Erik Andersson

vice ordförande Folkpartiet, Surahammar

Tobias S Revenäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons