Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartister: Permanenta Barnahus Västmanland

Polisen i Västmanland tog tidigt initiativ till ett Barnahus för utsatta barn - en verksamhet som Rädda Barnen, Folkpartiet liberalerna och Liberala Kvinnor länge arbetat för. Och hösten 2007 startade länsprojektet Barnahus Västmanland.

Annons

Barnahus är en metod att ge barnet en barnvänlig och rättssäker utredning med samlat stöd från olika myndigheter på ett och samma ställe. Barn och ungdomar upp till 18 år som misstänkts ha utsatts för våld i nära relation, sexuella övergrepp eller ha bevittnat våld ska få ett så bra omhändertagande som möjligt. Det treåriga projektet är knytpunkten för samverkan mellan socialtjänsten i samtliga kommuner i länet, landstinget med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och barn- och ungdomskliniken samt polismyndigheten och åklagarkammaren.

Vid utredningar om övergrepp och våld slussas barn ofta runt mellan olika myndigheter. Myndigheter vars rutiner sällan är gjorda med barnens bästa som utgångspunkt - både situationerna och miljöerna kan vara skrämmande för ett barn. Barnet förhörs på polisstationen, undersöks på sjukhus, är med på möten på socialkontoret och BUP-mottagningen. När det fungerar som sämst blir det utsatta barnet ett offer för rättsprocessen.

Att samla socialtjänst, polis, barnpsykiatri och åklagare på en plats har flera fördelar. Barnet slipper skickas runt till olika myndigheter och möten med okända människor och miljöer. Berörda instanser träffas kontinuerligt och kan tillsammans avgöra vad som ska göras i de olika fall som anmäls till polis och/eller sociala myndigheten. Miljön på Barnahuset är anpassat till barn i utsatta situationer. Poängen är också att alla myndigheter som har kontakt med barnet samordnar sina utredningar av brott, skydd, stöd och behandling. På så sätt minskar påfrestningarna på det redan utsatta barnet.

När en anmälan om våld eller sexuella övergrepp mot barn kommer in till socialtjänsten ska socialtjänsten kontakta Barnahus. Projektledarna där kallar då till samråd där ansvarig socialsekreterare från barnets hemkommun, handläggande polis, handläggande åklagare, representant från BUP och representant från barnkliniken gör en första bedömning och planering av ärendet.

Förhör av barnet sker på Barnahus av en specialutbildad polis. Personal från socialtjänst, åklagare, BUP och barnets särskilda företrädare kan följa förhöret, som även spelas in, på en TV-skärm från ett så kallat medhörningsrum. De har möjlighet att via mikrofon ställa frågor via polisens barnutredare. Detta minimerar antalet tillfällen när barnet behöver upprepa sin berättelse. Läkare och psykiatri kan bedöma vilken hjälp ett barn som utsatts för trauma behöver. Socialtjänsten från barnets hemkommun kan lättare bedöma vilket hjälpbehov barnet och dess familj har. Denna samverkan är ett snabbare, enklare och mindre smärtsamt sätt att fånga upp och ta hand om barn som varit utsatta för våld för att sedan på bästa sätt tillhandahålla den hjälp och det stöd som behövs för att bearbeta och läka det trauma som barnet tvingats uppleva. Arbetssättet förenklar även barns vittnesmål vid en eventuell domstolsförhandling.

Medlemmarna på Folkpartiet liberalernas och Liberala Kvinnor Västmanlands årsmöten har under senvintern uttalat sitt stöd för att permanenta Barnahus Västmanland. Vi kommer i alla de politiska sammanhang där vi är engagerade arbeta för att verksamheten ska fortsätta efter projekttidens utgång nästa år. Varje insatt krona i ett Barnahus ger säkerligen mångdubbelt i vinst. Och ett mänskligare och tryggare samhälle.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Sigge Synnergård

ordförande Folkpartiet liberalernas länsförbund Västmanland

Carina Sandor

ordförande Liberala Kvinnor Västmanland

Anita Lilja-Stenholm

ordförande Fagersta

Anna Lundberg

ordförande Hallstahammar

Bengt-Åke Nilsson

gruppledare Västerås

Christer Filipsson

ordförande Norberg

Gunilla Wolinder

gruppledare Kungsör

Göran Edlund

gruppledare Arboga

Iván Czitrom

gruppledare Köping

Lars Alderfors

gruppledare Sala

Vanja Leneklint

ordförande Skinnskatteberg

Yvonne Gmeiner

ordförande Surahammar

Torsten Källberg

landstingsråd Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons