Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartister: Värst för hbt-personer i diktaturer

Pridefestivalen i Stockholm var för oss oss liberaler en hyllning till frihet, tolerans och mänskliga rättigheter. Som folkpartister är vi stolta över att vårt parti tidigt tog ställning för att homo, bi- och transpersoner (HBT) ska ges lika möjligheter,friheter och rättigheter iarbetslivet, familjen och resten av samhället.

Annons

Vi tillhör de partier som förstförespråkade avkriminalisering av begreppet homosexualitet och politiskt drev frågan om partnerskap, adoption och insemination. Nu ser vi liberaler fram-emot en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Sverige är idag ett av världens mest liberalaländer när det gäller HBT-personers rättigheter. Men mycket återstår att göra,inte minst internationellt. HBT-personer åtnjuter inte samma mänskliga rättig-heter som heterosexuella gör världen över. Ju mertotalitära stater desto sämre situation för HBT-personer. Homosexuella handlingar är fortfarande straffbelagda i 70 av världens länder. Det var först året 1992 som WHO (Världs-hälsoorganisationen) tog bort homosexualitet från sin förteckning över sjukdomar. Homosexualitet är belagt med dödsstraff i Förenade Arabemiraten, Iran, Nigeria (vissa delstater), Sudan och Jemen. Homosexuella är förbjudna att frittdemonstrera för sina rättigheter på många håll globalt och även i europeiska länder som Polen, Moldavien och i Baltikum utsättsPridefestivaler för våld, hot och trakasserier.

Men i många länder vinner samtidigt också toleransen, respekten och friheten mark. I ett av världens fattigare länder Sydafrika har homosexuellas rättigheter kommit mycket längre än i många europeiska stater. I allt fler västeuropeiska länder införs samtidigt könsneutrala äktenskap. Pridefestivaler genomförs numera nästan överallt på jorden med undantag för Mellanöstern (Israel undantaget) och i en del afrikanska länder.

Homo, bi- och trans-personers rättigheter är mänskliga rättigheter. Svensk utrikespolitik bör genom sitt bistånd, diplomati och internationellarelationer vara glasklara i sin kritik mot att vi aldrig accepterar förtryck. Att människor fortfarande år 2008 mördas, torteras eller slängs i fängelse för att de råkar älska en person av samma kön är en skam för mänskligheten.

Birgitta Ohlsson (FP)

utrikestalesman och riksdagsledamot

Agneta Berliner (FP)

riksdagsledamot för Västmanland

Susan Aref

ordförande Liberala ungdoms-förbundet Västmanland

Hannes Persson

ordförande Liberalastudenter Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons