Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkrörelsepartiet: Varför så krångligt att avanmäla tv-innehav?

När jag i förväg skulle av-anmäla mitt tv-innehav då innevarande betalperiod går ut, stötte det på komplikationer. På Radiotjänsts hemsida finns webbformulär för anmälan av tv-innehav, men inget formulär för avanmälan.

Annons

Jag skickade ett e-brev via hemsidan och meddelade min avanmälan från och med den 1 september 2008, samt frågade varför man kan anmäla tv-innehav via hemsidan, men inte avanmäla.

Efter en vecka kom följande svar: "En avanmälan kan bara göras om hushållet inte längre har någon tv-mottagare. Avanmälan kan inte göras bakåt i tiden. Eftersom du inte har angett någon orsak till din avanmälan ska du fortfarande betala tv-avgift."

Efter att ha läst Radiotjänsts obstinata svar tänkte jag att vi lever i en diktatur, när det inte ens tycks gå att avanmäla tv-innehav. Jag fick inte heller veta varför det inte finns något webbformulär för avanmälan.

Jag ringde upp kundtjänst och fick konstaterat att en avanmälan varken kan göras bakåt eller framåt i tiden. Om jag vill göra en avanmälan i samband med att betalperioden går ut, så att inga pengar behöver betalas tillbaka från Radiotjänst, så måste jag på sista dagen i betalperioden först förrådsställa tv:n och därefter ringa och meddela avanmälan.

Jag blev tvungen att under samtalet begära anstånd för att inte riskera att en betalningspåminnelse går ut, eftersom fakturans förfallodag, den 29 augusti, inte överensstämmer med betalperiodens utgång.

Uppenbarligen vill Radiotjänst göra det riktigt krångligt att avanmäla etttv-innehav.

Tycker inte fler än jag att det är märkligt att vi i Sverige kan ha en lag som tvingar dem som vill ta del av dagens stora tv-utbud, med både fria reklamfinansierade kanaler och betalkanaler, att vara sponsorer till Sveriges Television? Samma borde gälla för SVT som för alla andra betalkanaler, att vill man ha betalt för produktionen så får man införa ett kodsystem, så att bara de som betalar kan se de aktuella kanalerna.

Vi inom folkrörelsepartiet vill att Sverige snarast möjligt lämnar den Europeiska unionen. Trots detta kan det ändå finnas vissa små fragment inom EU som kan vara till fördel för den enskilde medborgaren.

Jag undrar hur EU, som är för fri marknadsföring, ser på att en medlemsstat via en nationell lag förhindrar folket från att ta del av övriga betalkanaler och de fria gratiskanalerna, om

de inte vill betala avgift till ett statligt tvproduktionsbolag.

Krister Lilja

ordförande

folkrörelsepartiet

Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons