Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkstyrd sjukvård bra idé

Annons

Vi i landstingsledningen vill ha goda och konstruktiva relationer med läkarna precis som med övriga yrkesgrupper. Det är nödvändigt för att vi ska kunna skapa en god vård åt alla. Massmediernas rapportering om läkarföreningens bristande förtroende för landstingspolitikerna är givetvis något som vi måste ta till oss.

Vi vill dock poängtera att vi leder landstinget på väljarnas och befolkningens uppdrag. Där ingår läkarna, men också undersköterskor, sjuksköterskor, all annan personal, alla patienter samt den övriga befolkningen.

I en debattartikel den 10 november redogjorde Västmanlands läkarförenings ordförande Stig Reinholdsson för läkarförbundets syn på sjukvården: Landet ska indelas i ett antal regioner med regionala beställarstyrelser med hög medicinsk kompetens utsedd av regering och riksdag. Dessa styrelser ska upphandla vård från flera "producenter": stiftelser, ideella organisationer, personalkooperativ eller privata bolag.

Läkarförbundet är således motståndare till landsting, offentligt driven sjukvård samt att sjukvården styrs av folkvalda politiker. Med detta som bakgrund är det inte så konstigt att resultatet i en enkätundersökning bland läkarkåren blir som det blir.

Vi tror dock att ett stort mått av offentligt driven sjukvård är nödvändigt för att trygga en sjukvård som är tillgänglig för alla. Dessutom tycker vi att det är en bra idé att vanliga människor, som du och jag, har chans att påverka hur vården ska se ut, genom våra politiska val.

I debattinlägg i länets tidningar skriver den samlade oppositionen i landstinget: moderaterna. folkpartiet, centern, kristdemokraterna, och miljöpartiet att de utgår ifrån att "landstingsledningen snarast tar alla de initiativ som behövs för att förbättra relationerna".

Det pågår ett arbete med att utveckla samverkan med de fackliga organisationerna. Det vet oppositionen om. Det de inte verkar ha förstått är att läkarföreningens kritik riktar sig även till dem som också är politiker och ledamöter i landstingets högsta styrande organ. De har också ansvar för landstingsstyrelsens beslut.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons