Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvalda lekmän är grunden i demokratin

Annons

Läkarföreningens ordförande Stig Reinholdsson, skriver i VLT den 9 juli att jag skulle ha något emot att andra än politiker diskuterar hälso- och sjukvården. Frågan är på vilken sida som Reinholdsson vaknat när han kommer fram till den slutsatsen?

Jag tycker tvärtom att det är härligt när olika synpunkter och argument bryts i en debatt. Det är ju först då som man får helheten, för att själv bilda sig en uppfattning. Reinholdsson däremot, tycks ju må rent dåligt av att det finns folkvalda lekmän eller som han föraktfullt uttrycker det "amatörer", som utgör den politiska ledningen. Men god morgon Reinholdsson och välkommen till verkligheten. Får det vara en kopp kaffe?

Så ser ju hela det politiska systemet ut. Det är ju det som är det fantastiska med vårt demokratiska system. Alla kan bli politiker och ta plats i en beslutande församling. Det är ju själva fundamentet i den svenska demokratiska traditionen.

Mitt parti har tagit fajten i över 100 år för att värna denna rätt. Vi tycker detta system är värt att slåss för. Vi vill inte ha ett system där bara de med rätt utbildning, bakgrund eller ställning i samhället har rätt att fatta beslut som rör oss alla.

I sin senaste artikel där Reinholdsson fullkomligt spyr ut sitt förakt gentemot alla han träffat i landstingsledningen visar han även upp sin nedvärderande syn på andra yrkesgrupper inom sjukvården, såsom sjuksköterskor och ambulansförare. Det klär dig dåligt som ordförande i länets läkarförening att bära omkring på denna föga smickrande syn på andra yrkesgrupper.

Men om vi ägnar oss åt den yrkesgrupp för vilka du är ordförande, så har ingen av dina medlemmar sagts upp på grund av besparingar. Hade du kontrollerat de uppgifter som gäller för läkarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, hade du fått veta deras landstingsdirektör har beslutat att under perioden september 2003 till september 2004 reducera antalet läkare med 100. Det så kallade 100 läkare bort-projektet i Uppsala, är en ren effekt av det ekonomiska läget vid Akademiska. I Västmanland har ingen läkare sagts upp på grund av besparingsskäl. Svara på min fråga, är inte detta bra för dina medlemmar?

Det gemensamma program som socialdemokraterna, vänsterpartiet, moderaterna och folkpartiet drivit igenom i landstinget, har inneburit att ingen läkare inom landstinget sagts upp. Detta tack vare de stora förändringar som sjukvårdens organisation gått igenom. Det hade varit ett omöjligt scenario om vi inte fått ordning på ekonomin.

Nu går vi i snabb takt mot balans mellan kostnader och intäkter. Detta ger oss möjligheter att möta framtidens behov av bra sjukvård i Västmanland på ett sätt som annars inte varit möjligt.

Oavsett vilka som är politiker kommer man aldrig undan svåra beslut. Sjukvårdspolitiken innehåller oerhört komplexa frågeställningar. Därför anser jag att det finns ett värde i att folkvalda lekmän (amatörer, enligt Reinholdsson) i kombination med den expertis som finns anställd inom hälso- och sjukvården, för ett gemensamt resonemang om olika vägval.

I slutändan är det dock alltid den folkvalde som måste fatta beslut. För min del är alla som vill välkomna att delta i denna debatt. Vi är inte rädda för allmänhetens åsikter, vi blir rädda när deras röster tystnar och likgiltigheten tar över.

LARS ERIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons