Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fonden ett välkommet tillskott

Annons

I en debattartikel i VLT den 12 april skriver Ulla-Brita Arnör att det finns nyupptäckta medel som kan användas till att underhålla Djäkneberget. Tyvärr stämmer det inte. Den fond som skribenten relaterar till, Ruth Randall-Edströms minnesfond, är väl känd och har använts sedan länge.

Minnesfonden kom till 1946 genom en donation från J. Sigfrid Edström. Marknadsvärdet på fonden var vid årsskiftet 2004 cirka 31,6 miljoner kronor. Enligt fondens bestämmelser är det bara fondens nettoavkastning, det vill säga räntor och aktieutdelning, som får användas. Fondens kapital (drygt 31 miljoner) kan alltså inte användas för till exempelvis försköning av Djäkneberget.

Av fondens årliga nettoavkastning, efter att 10 procent återförts till fondkapitalet, ska:

* hälften överlämnas till Västerås Stift för att användas till hjälpverksamhet bland behövande,

* hälften överlämnas till stadens parkförvaltning för att användas till förskönande åtgärder i parkerna Djäkneberget och Stallhagen.

Västerås Stad verkar för att

bevara och utveckla Djäkneberget för att västeråsare även i framtiden ska kunna njuta av denna oas. Fondens medel är ett välkommet tillskott i detta arbete som tillsammans med kommunala medel sätter ramarna för vad vi kan göra.

Monica Ericsson

Stadsdirektör

Västerås Stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons