Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För att utveckla näringslivet krävs idéer, mod och stark vilja

I de gamla akademiernas förmak står devisen ”Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.” I dagens Sverige har vi lyckats vända synen på kunskap till att bli mer utvecklingsinriktad.

Annons
Ger guldstänk. En dryg tredjedel av de nominerade företagen till årets Guldstänk sgala är ett Createbolag eller har gått Kickstart Västmanland. Bilden är från galan 2005.

Skulle vi ha en devis bleve den i stället ”Att tänka rätt är stort. Att tänka fritt är större.”

Att tänka fritt är en förutsättning för nya idéer. Nya idéer kan bli till affärsidéer som i händerna på en driftig entreprenör kan utvecklas till företag som skapar arbetstill-fällen och skatteintäkter. Grunden för ett väl fungerande samhälle. Att bara tänka räcker alltså inte.

Sverige konkurrenskraft internationellt har varit och kommer att vara innovativa lösningar på komplexa problem. För drygt ett århundrade sedan lade banbrytande idéer grunden för det välstånd som vi allt sedan dess njutit frukterna av.

Men för att affärsidéerna ska resultera i välstånd för hela samhället krävs att någon utvecklar, säljer och levererar dem. De omnämns som innovatörer eller entreprenörer men i våra ögon utgör de vad vi vill kalla hjältar. De kastar sig ut på okänd mark, möter motstånd och hinder. De gör det med liten eller ingen ersättning till en början och det enda de vet är att de inte kommer att landa där de tänkte sig. Men de ”hoppar”.

Det kräver mod och en stark vilja.

Så hur lockar vi fram detta mod i ett land där tillsvidareanställning och pensionsförsäkring är mantrat för dagen?

Och hur långt räcker det med vilja när det finns miljoner och åter miljoner andra väl-utbildade och ambitiösa människor på vår jord som säkert kommit på en liknande idé som du, kanske i samma sekund?

Vår linje är att möta dessa två frågeställningar genom att göra Västmanland till en region där det är lätt att starta och bygga tillväxtföretag. Tillsammans med näringsliv, akademi och det offentliga utvecklar vi praktiska verktyg för att stimulera innovation och entreprenörskap.

I nära samarbete med andra aktörer inom näringslivsutveckling skapar vi ett effektivt system där idéer och människor kan utvecklas till lönsamma, konkurrenskraftiga och bärkraftiga tillväxtföretag.

Ett av verktygen kallar vi Kickstart Västmanland. Det är ett utvecklingsprogram för alla som har en idé och som vill prova på vad det innebär att bygga ett företag.

I de fall innovatörer, forskare och entreprenörer har en affärsidé med global potential och dessutom ambitionen och viljan att bygga ett lönsamt tillväxtföretag finns Create Business Incubator. Create är en affärsutvecklingsprocess med skräddarsydd affärscoaching för företag med tillväxtpotential. Processen minskar riskerna i bolaget och ökar väsentligen takten i nystartade företag på deras resa mot internationalisering och tillväxt. I Create finns just nu ett 20-tal företag, en del finns redan på den internationella marknaden, andra är på god väg.

Tills för en tid sedan har det varit i stort sett omöjligt att hitta riskvilligt kapital till nystartade bolag i regionen. Nu har vi startat Första Västmanlandsfonden, en riskkapitalfond med riskkapital från privatpersoner, regionens näringsliv och det offentliga. Nu finns en riskkapitalaktör i regionen som är redo att investera i nystartade bolag med tillväxtpotential.

Under de senaste åren har Västerås Science Park i samverkan med Västerås stad, läns-styrelsen, Mälardalens högskola, EU, Forsknings- och utvecklingsrådet och det regionala näringslivet lyckats bygga upp Create, Första Västmanlandsfonden och Kickstart Västmanland. Företagen som utvecklas med genom dessa stöd skapar skatteintäkter och arbetstillfällen som med råge täcker kostnaderna.

Nu syns resultatet även i årets Guldstänksgala, där drygt en tredjedel av de nominerade företagen är ett Createbolag eller har gått Kickstart Västmanland.

Vi vill tacka alla ni modiga hjältar som vågar tänka fritt och önskar er lycka till med såväl kunder som spännande prisutdelningar! Genom ert mod och hårda arbete kan vi tillsammans redan i dag bygga morgondagens näringsliv i vår region.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons