Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dem finns alltid pengar

Annons

På VLT:s debattsida pågår just nu en kampanj för bidrag till lön till hemhjälp. Man kallar det "hushållsnära tjänster" och de partier som bedriver denna kampanj är just de som förfasar sig över människors bidragsberoende.

En av orsakerna till att bidraget ska införas sägs vara tvätt. Smutsiga, det vill säga svarta tjänster ska bli vita. Man skulle kunna förmoda att det är låginkomsttagare som utnyttjar de svarta tjänsterna på grund av dålig ekonomi, men enligt alla intervjuer och reportage jag har följt i den här frågan är det mycket välsituerade personer som gör det - troligen är de också borgerliga väljare. För dem finns alltid pengar till dyra bilar och bostäder, båtar och utlandsresor men aldrig till avtalsenliga löner för städning i hemmen.

Detta tycker jag är en ful nedvärdering av ett arbete som oftast är tungt och tröttsamt och som så småningom måste slita ut kroppen. Den sammanlagda inkomsten för dessa arbetstagare blir antagligen så låg att de knappast har råd att själva utnyttja bidrag för städning i sina hem. Troligen gäller också detta för en stor del av den svenska befolkningen i låglönesektorer, även de småbarnsföräldrar - men, bidra med sina skattepengar får de.

En annan orsak att införa städbidrag sägs vara att det gynnar jämställdheten - ett befängt argument eftersom gemensamt ansvar för hem och barn är den absolut bästa garanten för jämställdhet. Kan man inte samarbeta när det gäller hemarbetet ska man inte heller aspirera på chefstjänster, där just organisations- och delegeringsförmåga är a och o.

Städbidragsförespråkarna hänvisar ofta till ROT-avdraget som ett exempel på arbeten som utförs med skatteavdrag, men glömmer att nämna att avdraget är tillfälligt och knappast gynnar samma familjer vecka ut och vecka in, år efter år.

Jag är för skatteavdrag för hushållsnära tjänster, men det ska riktas till äldre, sjuka och handikappade. Jag är också för att både privata och kommunala företag ska bedriva sådan verksamhet, eftersom det är oerhört viktigt att den som beställer arbetet har valfrihet. Det sorgliga just nu är att många avstår den hjälp de så väl behöver därför att hemtjänsttaxorna är för höga eller för att just den hjälp de önskar inte tillhandahålls av den kommunala hemtjänsten.

Till Fridén (kd) och Sturesson (kd) vill jag påpeka att det inte är socialdemokrater och vänsterpartister som skapat ett samhälle med svart städning, utförd av "pigor", vanligtvis invandrare, utan det är de som nedvärderar sådant arbete genom att inte betala vad det är värt.

Ingegärd Stange

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons