Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få driver företag

Annons

I en debattartikel i VLT den 27 september, redogör Paavo Vallius för sina starka synpunkter på Svenskt Näringsliv i synnerhet, och på våra åsikter i allmänhet och konstaterar att det är välfärdssamhället och den offentliga sektorn som skapar goda förutsättningar för företagande i Sverige.

Till skillnad mot vad Paavo Vallius tror, så håller jag med honom. Det är helt riktigt att välfärdssamhället och den offentliga sektorn skapar goda förutsättningar för företagande - så länge det finns företag.

Problemet är att bara 2-3 procent av befolkningen driver företag trots många år av näringspolitiska satsningar och trygga människor. Dessutom har vi i vår region Västmanland, en lång tradition av att vara anställda, både arbetare och tjänstemän. De som startar och driver företag har inte varit så många. Dessutom minskar företagandet snart ännu mer då mer än hälften av företagarna i vissa branscher går i pension inom en tioårs period.

Vad Svenskt Näringsliv därför efterfrågar i budgeten är strategiska lättnader för företagen. En anställd ska inte kosta lika mycket i avgifter, exempelvis medfinansiering vid sjukfrånvaro. Att fler personer ska kunna få bygga upp ett kapital - genom företagandet - och därmed vilja satsa pengar på att fortsätta det som de är bra på - att starta och driva företag så att de kan växa och bli arbetsgivare.

Svenskt Näringsliv ställer inte den offentliga sektorn mot den privata, men det privata näringslivet räcker snart inte till för att finansiera välfärden om vi inte får fler att starta företag, företagen att växa och också att exportera. Att barnomsorgen, äldreomsorgen, sjukvården och skolan behöver resurser inser vi alla och vi påstår inte att vi har alla recept för att driva Sverige.

Vad vi däremot framför är våra medlemmars behov för att utveckla sina företag vilket samtidigt är en förutsättning för den framtida finansieringen av välfärden. I det sammanhanget är den budget som nu presenterats, tyvärr Paavo Vallius, inte mycket att applådera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons