Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få nya bostäder med de rödgröna

Annons

De rödgröna har presenterat hur de vill komma tillrätta med den bostadsbrist, som de bidragit till i Västerås. Inget nytänkande och inte ett ord om att kommunfullmäktige denna mandatperiod inte antagit riktlinjer för bostadsbyggandet, trots att kommunallagen anger att sådana riktlinjer ska antas varje mandatperiod.

Riktlinjer för bostadsbyggandet har tidigare antagits i form av ett kommunalt bostadsstrategiskt program, men så har inte skett denna mandatperiod och det har försvårat och hindrat bostadsbyggandet. Det färdigställdes endast 487 bostäder 2012.

En förutsättning för bostadsbyggande är att det finns planlagd mark. Vill vi att det byggs 800 bostäder per år bör det tas fram detaljplaner för minst 1 000 bostäder varje år. Men så har inte skett denna mandatperiod.

Under 2011 togs det fram detaljplan för två gruppbostäder. Dessutom vann två detaljplaner för 440 bostäder, som antogs förra mandatperioden, laga kraft.

Under 2012 togs detaljplaner fram för 550 bostäder och 2013 för 130 bostäder. Det blir totalt 680 bostäder eller 227 bostäder per år. Helt otillräckligt.

Kommunerna har planmonopol och det är ett kommunalt ansvar att få fram planlagd mark. Men de rödgröna har inte fokus på planläggning för bostäder och har fördröjt och till och med stoppat pågående planarbete och resurser används fel på grund av rödgröna beslut.

Det är fastighetsnämnden som ansvarar för bostadsförsörjningen och tar initiativ till planläggning av kommunal mark. Men de rödgröna i fastighetsnämnden är passiva och verkar sakna visioner, förutom Gäddeholm.

Under förra mandatperioden tog Västeråsalliansen fram ett stort antal detaljplaner och byggde upp en god planreserv. Öster Mälarstrand etapp 1 och 2, Lillhamra, Skiljebo, Översten, Kaptenen, Slottsträdgården, Lillåudden, Bärby, Gotö, Eriksbo, Irsta är exempel på planer som togs fram och där det har byggts eller byggs bostäder.

Vid utgången av 2011 uppgick planreserven till 2 990 bostäder men vid utgången av 2013 var den nere i 2 500 bostäder. Planreserven har under rödgrönt styre minskat med minst 510 bostäder när den borde ha ökat med tanke på bostadsbristen. Det är allvarligt och alarmerande.

Fler och fler har kommit till insikt att kommunala särkrav fördyrar och försvårar bostadsbyggande. Jag har föreslagit att särkraven avskaffas, men de rödgröna försvarar särkraven och verkar vilja skärpa dem.

Det gagnar inte bostadsbyggandet. Ett exempel är att det av Skanska och Ikea utvecklade koncept Bo Klok, som ger prisvärda bostäder, inte fick någon marktilldelning i Västerås på grund av särkraven. Jag har svårt att se hur ett fortsatt rödgrönt styre i Västerås kan leda till ökat bostadsbyggandet när det 2013 antogs detaljplaner för endast 130 bostäder och 2012 färdigställdes så lite som 473 bostäder. Spåren förskräcker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons