Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För framgång krävs nytänkande

Annons

Nytänkade innebär bland annat att vi måste överge gamla storskaliga drömmar. De makthavare som biter sig fast vid gamla styrmodeller kan bedömas bli morgondagens förlorare, vilket gäller såväl politiker som företagsledare. Det gäller att ha en känsla för megatrender - trender i tiden.

Världen uppvisar fler misslyckade än lyckade projekt. Från USA är bilindustrin ett lärorikt exempel. Bilindustrin har missat såväl produktutveckling som marknadsföring. Kostnaderna före och efter produktionen är oftast avgörande för konkurrensen. En låg styckekostnad är inte alltid avgörande. Kvalitet och kundvård väger allt tyngre. I USA liksom i Sverige är tillväxten att finna bland de flexibla, mindre företagen. De socialistiska politikerna börjar äntligen till fullo inse detta faktum, vilket är positivt.

Sverige har en stor fördel när det gäller att skapa breda samarbetsformer, bland annat genom positiva umgängesformer på arbetsplatserna. Vi har ett viktigt försprång i förhållande till vissa andra länder, där hierarkin tycks vara svår att rubba. Det är dock beklagligt att företagsledare höjs till skyarna, när de avskedar arbetskraft utan att försöka uppnå kreativa lösningar.

Demokratifrågorna har en framskjuten plats i vårt land och vi är enligt undersökningar bäst bland alla länder i detta avseende. Men vi kan säkert bli bättre genom en utökad decentralisering och dialog som leder till större öppenhet och engagemang. Konsekvenserna av maktväxlingen inom politiken borde förhoppningsvis leda till ett nytänkande. Politiker och företagare måste vara medvetna om förändringar i omvärlden.

Inom våra kommuner och landsting är bilden tyvärr något dyster, till exempel när det gäller att klara vår sjukvård. Inom dessa områden krävs såväl rationaliseringar och nyanställningar som ökat politiskt samarbete.

Lennart Jansson

Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons