Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många ansikten i hemtjänsten

Annons

s läsare notera att i hälften av de 19 hemtjänstkretsarna i Västerås kan en hemtjänstkund tvingas ta emot 25 olika ansikten under två undersökta veckor. Värst är noteringen 46. Samtidigt visar det sig att vissa hemtjänstkretsar klarar av att utföra sina tjänster med högst 7-9 olika personer under samma tid.

Den kommunala utföraren Proaros driver tio av hemtjänstkretsarna och de privata alternativen nio. Utvärderingen visar på ett mycket övertygande sätt att hemtjänsten i kommunal regi är klart sämre än de privata utförarna på att organisera sin verksamhet till hemtjänstkundernas bästa. Detta har tidigare visat sig gälla även andra inslag i hemtjänsten.

I början av 1990-talet, när de borgerliga hade majoritet i äldrenämnden anbudsupphandlades alla nya äldreboenden, vilket innebar både pris- och kvalitetskonkurrens. När socialdemokraterna kom till makten 1994 fortsatte den politiken. Dessutom började även befintlig kommunal verksamhet inom äldreomsorgen att utsättas för konkurrens.

Efter valet 1998 ändrade sig socialdemokraterna och drev igenom beslutet att äldreomsorg i kommunal regi inte längre skulle utsättas för konkurrens. I dag är situationen således den, att privata utförare utsätts för pris- och kvalitetskonkurrens genom en upphandling som lägger stor vikt vid kvaliteten. Denna kvalitetskonkurrens undslipper äldreomsorgen i kommunal regi. Konsekvenserna av detta framstår nu tydligare än någonsin.

Det är fullständigt obegripligt att socialdemokraterna envisas med att omhulda den kommunala utföraren Proaros till priset av att gamla människor och andra som behöver hemtjänst skall tvingas möta 25 till 40 personer på två veckor. Varför låter ni inte också Proaros utsättas för konkurrens? Är det viktigare att skydda kommunal organisation än att låta alla hemtjänstkunder få bästa möjliga kvalitet?

Den frågan kräver ett svar.

Birgitta Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons