Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För- och nackdelar med upphandling

Annons

I en debattartikel ställer Evert Jonsson frågor om Carema som landstinget kan svara på bättre än vad jag kan göra. Men då Evert Jonsson företräder centern i Västerås kommunfullmäktige väcker hans debattinlägg även en del kommunala funderingar.

För skattebetalarna kan det vara en fördel med upphandling av offentligt finansierad vård och omsorg. Landstinget eller kommunen talar om vad man vill ha gjort, och sedan svarar olika anbudsgivare på frågan om vad verksamheten kostar. Den som lämnar lägsta anbudet får ta hand om verksamheten fram till nästa upphandling.

Nackdelen med driftentreprenader är att det alltid finns en risk för att vårdtagaren måste byta vårdgivare som ett resultat av en genomförd upphandling.

En vårdgivare som inte klarar konkurrensen måste nämligen enligt spelets regler alltid lämna över det substansiella innehållet - det vill säga vård- och omsorgstagarna - till den som lägger det bästa anbudet.

Enkelt uttycket klarade Evert Jonssons nuvarande familjeläkare inte konkurrensen. Caremas anbud var mera förmånligt för skattebetalarna, och därför måste Evert Jonsson mot sin egen önskan byta familjeläkare.

Precis så här kan det även gå till när kommunalt finansierad äldre- och handikappomsorg lämnas ut till upphandling. Äldre människor som bor på ålderdomshem kan också bli ställda inför att byta vårdgivare därför att deras nuvarande vårdgivare inte klarat konkurrensen.

När centerns Evert Jonssons "drabbas" personligen av landstingets upphandling protesterar han. Men i kommunen är Evert Jonsson företrädare för centern, ett parti som förespråkar konkurrensutsättning och upphandling.

Frågan är hur enskilda ska kunna påverka sin egen och anhörigas omsorg i ett system med regelbundna upphandlingar av driftentreprenader inom vård och omsorg. Vad har Evert Jonsson att säga till de äldre västeråsare som får byta vårdgivare efter de upphandlingar som centern förespråkar?

ÅKE HILLMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons