Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder: Bry er om skolbarnen när sommarlovet är slut

Med anledning av attsommarlovet snart är slut och en ny skoltermin börjar uppmanar jag Sveriges föräldrar att stödja och följa sina skolbarns studier.

Annons

Artiklar om skolan publiceras i stort sett varje vecka och de berör bland annat hur dåligt skolbarn mår, stressig skolmiljö, skolk och outbildade lärare.

Allt detta är naturligtvis självklart att upplysa om och debattera kring men något som däremot aldrig berörs är föräldrars engagemang.

Många skolbarn skulle må och prestera bättre i skolan om de fick stöd i hemmet med sina studier. Föräldrars insyn i barnens skolgång har stor betydelse för barns utveckling och prestationsförmåga.

Det rör sig inte bara om att träna glosor och ta del av betyg utan det handlar om att kontinuerligt fråga vad som händer i skolan och ta reda på vad barnet måste lära in inför kommande prov och läxförhör.

Stöd barnet i studieplaneringen och följ upp hur det går. Barnet får en bättre översikt på vad som händer och kan planera därefter. Föräldrarna får också bättre helhetssyn och kontroll i och med studieplaneringen.

Regler blir självklara att sätta eftersom det bliruppenbart vad som är viktigast - i första hand SKOLAN kontra fritidsaktivitetereller internet.

Föräldrar med insyn kan lättare styra upp en tonårsrevolt om de tillsammans med barnet planerar skolgången redan från klass 6.

Alltifrån provämnen, den sociala kontakten med klasskamraterna, lärarkontakten och allt annat som händer i skolvärlden kanleda till intressanta diskussioner med barnet.

När dialogen är regelbundet förankrad kan en förtrolig gemenskap skapas mellan barn och förälder. Engagemanget och intresset som visas omvandlas till en trygghet för barnet.

Stressen minskar när barnen får positiv och stödjande uppmärksamhet. Föräldraskapet stärks. Studieresultaten förbättras.

Det som är allra väsentligast är att skolbarnet får ge sin version av hans/hennes situation - det är inte bara lärarens åsikt som har betydelse.

Att bry sig är aldrig fel - allra minst fel när det gäller våra barn!

Anna-Marie Westerdahl

fyrabarnsmamma och egen företagare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons