Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar kan förhindra ungdomars drickande vid skolavslutning

Snart är skolavslutningen här och ett långt läsår äntligen över. Tonåringarna i Västmanland kan se fram emot ett välförtjänt sommarlov. Tyvärr är skolavslutningen även ett tillfälle då många tonåringar dricker sig fulla. Men föräldrarna till tonåringarna kan faktiskt påverka mer än de tror.

Annons

Det finns mycket som är bra med att ungdomarna blir äldre. De blir mer självständiga och inte lika beroende av föräldrarna, men ofta ökar också riskerna.

När man dricker ökar risken att drabbas av brott, olyckor och övergrepp. 22 procent av pojkarna i gymnasiets årskurs två har hamnat i bråk eller slagsmål i samband med att de druckit alkohol. Motsvarande andel bland flickorna är 10 procent. Var trettonde flicka och var tjugonde pojke i gymnasiets årskurs två har blivit bestulen eller rånad i samband med alkoholintag. En del uppger att de har haft oönskat eller oskyddat sex när de varit berusade.

En färsk Sifoundersökning visar att 50 procent av föräldrar till femtonåringar i Västmanland tror att ett konsekvent nej till alkohol bidrar till att minska den egna tonåringens drickande. Samtidigt som en stor majoritet av tonårsföräldrarna i länet, 77 procent, tror att tonåringar generellt dricker oavsett vad deras föräldrar säger.

Men forskningen visar att föräldrarna spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder. Det handlar om att inte bjuda tonåringen på alkohol hemma och att konsekvent uttala att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.

Det kan många gånger vara svårt att veta hur man som förälder ska förhålla sig till tonåringars drickande. ”Alla andra får ju” är ett klassiskt mantra som – ibland framgångsrikt – upprepas av tonåringar i många diskussioner med de egna föräldrarna. Men inför skolavslutningen är det viktigt att ¿vuxenvärlden står enad och gemensamt säger nej till alkohol bland minderåriga.

Tvärtemot vad man kan tro så är stödet starkt bland ungdomarna själva för att föräldrar ska sätta tydliga gränser när det gäller alkohol. Flera studier visar att majoriteten av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem gällande alkohol.

I Västmanland samarbetar Länsstyrelsen, kommunerna och polisen kring informationsinsatsen TÄNK OM. Syftet är att ge stöd till föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol.

Men nyckelrollen spelas av föräldrarna. De har störst möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster genom att tydligt markera att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen. Skolavslutningen är ett viktigt tillfälle till vuxet ansvarstagande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons