Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar: Låt våra barn få behålla sin skola!

Vi föräldrar förstår mycket väl att något måste göras. Det vi inte förstår är varför Tunaskolan, som är en mycket bra skola, med kompetent personal och en trygg miljö nära våra barns hem ska jämnas med marken.

Annons

Det är en skola som genomgått flera dyra reparationer - takomläggning, fönsterbyte, indragning av fjärrvärme, nya duschar i idrottshallen…

För valet av skola att riva finns det en viss finess i vilken man väljer. Man sparar inte mycket på att riva dem egentligen, men om man tänker lite längre så klarnar det. Det största skälet till att riva Tunaskolan - och Vallmoskolan i Kolbäck - är att man därigenom eliminerar risken att någon kan hyra lokalerna och öppnar en friskola där. Visserligen får kommunen in en massa hyrespengar (runt 500000 för Tunaskolan per år idag) men man tappar ju det statliga bidrag man får per elev för varje barn som hellre går på en privat skola än en kommunal.

Varför inte ha både Nibbleskolan och Tunaskolan kvar? Utnyttja istället Nibbleskolans nu tomma ytor till annan kommunal verksamhet! Utöka förskolan Katthults verksamhet, som idag är väldigt omtyckt av både barn och föräldrar, istället för att stänga den! Förskolan Trollsländan, som är nedsliten, kunde flytta in på Nibbleskolan. De äldre i vår kommun blir bara fler och fler, och äldrevården kan också vara i behov av nya lokaler. Tänk vilket sammarbete det skulle ge över åldersgränserna!

Om man inte vågar tänka stort utan låser sig fast vid att en skola måste läggas ned, så förstår vi inte varför man väljer Tunaskolan. Visst får Tunaskolan mat från Nibbleskolan, men det kan de få från Folkets hus eller någon av de andra skolorna med eget kök. Likaså med slöjdsalar där kan ett samarbete ske med Nässlundskolan, Linboskolan eller Fredhemsskolan. Nibbleskolan behöver också repareras, reparationer som redan är gjorda på Tunaskolan.

Ingen kan väl tycka annat än att Nibbleskolan är placerad mitt bland industrier då de ju i princip omger skolan, men självklart är det lättare att ha en förskola i detta område. Två väsentliga anledningar till detta är att barnen är i inhägnat område på för-skolan och att alla barn som är där är under sex år och då givetvis får skjuts dit. Placeringen av våra skolbarn i ett industriområde innebär att vi får skjutsa i flera år, vilket ger ännu mer biltrafik i området. Eftersom barnen inte förrän i hög ålder kan släppas på detta område på egen hand, så kommer fritids att behövas betydligt längre.

Fritids upp i högre ålder innebär högre belastning på verksamheten och ökade kostnader för oss föräldrar. Vi vill också påminna om att just inget barn bor precis vid Nibbleskolan eftersom det inte finns sådan bebyggelse där.

Förnyelsen av Nibble som socialdemokraterna och vänsterpartiet beskriver består av många och stora hyreshusruiner och snart tre nya villor. Nibbleområdet har inte haft någon särskild dragningskraft på väldigt många år och inte heller tror vi att det kommer att vara så framöver. Däremot känner vi efter att ha knackat dörr på Tunaområdet för att samla in namnunderskrifter oss helt övertygade om att ett omfattande generationsskifte kommer att ske här.

Politikernas ständiga hävdan att Nibbleskolan inte blir en stor skola är löjlig, för våra barn som är vana med cirka 150 olika ansikten ska nu vänja sig vid omkring 400 stycken. Visst ger det en möjlighet att få fler kamrater och ett bredare socialt liv, men det ger också en möjlighet till fler konflikter, mer mobbning och en risk att varje enskild elev blir mer osynlig i den stora massan. Det blir även oroligare för våra barn med särskilda behov.

Vad vill vi ha? Trygga barn, som vi har idag både på Tunaskolan och Nibbleskolan, eller fler otrygga barn som när de blir tonåringar skapar ännu fler problem för både sig själva och kommunen?

Linda Myrberg

Per Myrberg

Jessica Pettersson

Annalena Hellström

Lennat Gimring

Susanna Hellström

föräldrar som vill bevara Tunaskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons