Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar: Vårdnadsbidrag bättre än dagistvång

Annons

Den så kallade Nackamodellen - ett försök av en liberal kommunstyrelse att låta också dem som själva vårdar sina barn få tillbaka något av alla skattepengar de betalar in för kommunal barnomsorg men inte utnyttjar - har avslagits av Kammarrätten (näst högsta förvaltningsdomstolen). Men i Tyresö har modellen inte överklagats utan vunnit laga kraft så att föräldrar där, som trotsar förtrycket i dagistvånget, får en viss lättnad.

Samtidigt vill den nya regeringen låta kommuner införa kommunala vårdnadsbidrag upp till 3 000 kronor i månaden. Enligt SVT1 den 20 mars kommer 109 kommuner att göra detta.

Trots att detta bara är en tredjedel av den subvention som dagisföräldrar får innebär detta att vi i framtiden kan komma att få ett antal Nacka-, Sollentuna- och Tyresökommuner som ett lapptäcke över landet.

Hur halvhjärtad alliansregeringens aviserade förslag till lösning av barnomsorgseländet än må kännas, är det ändå ett snäpp bättre än det totala dagistvång som hittills rått. Ty visst är det bättre att "bara" behöva flytta till en mindre "daghemsstalinistisk" grannkommun för att få en lättnad i förtrycket. Enklare än att behöva flytta till Finland eller Australien för att kunna åtnjuta den mänskliga rättighet som respekteras i andra länder: att enligt filosofisk och religiös övertygelse själv kunna fostra och vårda sina barn utan dagens oerhörda diskriminering.

Den australiska ambassaden i Stockholm kan intyga att svensk familjepolitik är ett av de främsta skälen för svenska barnfamiljer att lämna Sverige för en anständigare tillvaro. Många familjer lär uppskatta att flytten från tvånget nu kan bli kortare.

Bo Pettersson

Krister Pettersson

Föreningen för barnens rätt

till föräldrarnas tid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons