Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förankra EU demokratiskt

Annons

Tack till alla partivänner i Frankrike och Nederländerna som trotsade partiledningen genom att rösta nej till EU:s nya grundlag.

Också tack till de politiska ledare som har den demokratiska styrkan att låta folken rösta om EU:s framtid. Resultatet blev inte vad de förväntade sig men demokratin måste vara viktigare än sakfrågan.

Eftersom det fordras enighet av EU:s alla 25 medlemsstater och nu två av grundarstaterna röstat nej borde processen nu avbrytas. Det innebär att Tony Blair i Storbritannien slipper bli överkörd i den utlovade folkomröstningen. Svenska riksdagen behöver inte heller ta ett beslut som det saknas demokratisk förankring för.

Skulle beslutsprocessen trots allt fortsätta i Sverige är det nu än mer självklart att även det svenska folket i val får framföra sin mening.

Hur vore det om politiker inbjöd folket till både debatt och inflytande i stället för att köra sitt eget race. Då kanske vi för länge sedan fått ett EU för folket och inte enbart för marknaden; ett EU som tar hänsyn till olika nationers speciella särarter och inte lägger sig i allt i människors vardag.

Ett bra utgångsläge för ett nytt och demokratiskt förankrat EU är att rensa bordet och bara överlåta de frågor som absolut måste ligga på överstatlig nivå till Bryssel.

Yngve Wernersson,

ledamot av Västerås

kommunfullmäktige

för socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons