Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättring eller försämring, Stig Reinholdsson?

Annons

Stig Reinholdsson, läkarföreningens ordförande, ondgör sig över att Caremas "läkarlösa alternativ" vunnit en familjeläkarupphandling.

Vi beklagar djupt den oro som uppstått hos patienter, och vi beklagar också den röra som uppstått för många. Ansvaret för detta är givetvis vårt och nog anade vi hela tiden, att de förlorande, gamla läkarna skulle bli svårtubbade.

Men att alla 15 samtidigt skulle välja att lämna sina patienter, och att ingen, inte ens under en övergångstid eller på prov ville stanna, det trodde vi inte. Det var tråkigt att man inte ville det. Det hade annars varit ett mycket enkelt sätt att minska olägenheterna för patienterna.

Nu har vi intervjuat 43 nya läkare, tolv har skrivit på och resterande anställs inom kort. Tyvärr kan inte alla tillträda än på grund av uppsägningstider, men efter nyår kommer ett antal förändringar att vara genomförda:

1. Minst hälften av läkarna kommer att vara kvinnor. Av de 15 läkare som förlorade upphandlingen så var bara två kvinnor. Möjligheten att välja kvinnlig doktor betyder mycket för en ganska stor grupp patienter, särskilt i Eriksborg där samtliga läkare alltid varit män. Är detta en förbättring eller en försämring, Stig Reinholdsson?

2. På Vallby kommer det att ha öppnats en helt ny vårdcentral utan ett öres extra kostnad för landsting eller skattebetalare. Är detta en förbättring eller en försämring, Stig Reinholdsson?

3. I vår budget och vår plan för 2005 räknar vi med att öka antalet besök i hemsjukvården med 70 procent och antalet sjukgymnastbesök med 50 procent. Detta uppnås utan ett öres extra kostnad för landsting eller skattebetalare. Är detta en förbättring eller en försämring, Stig Reinholdsson?

4. Alla 32 000 patienter kommer i november att få ett brev med erbjudande om att välja fritt bland alla våra läkare på våra fyra vårdcentraler. Många patienter som föredrar kvinnlig läkare och många av dem som tidigare faktiskt aldrig fått välja, kommer att tycka att detta är bra. Bättre för många och säkert en försämring för somliga jämfört med tidigare, men vi gör allt vi kan för att minimera olägenheterna.

5. Hemsidor på alla vårdcentraler där man lätt kan boka tid, förnya recept, beställa sin journal, byta läkare samt uttrycka klagomål. Bra för patienten, eller hur Stig Reinholdsson?

Avslutningsvis har Stig Reinholdsson fel när han skriver att Herrgärdets patienter inte får lista sig hos oss. Vi kan visserligen inte lova alla plats men alla berörda kommer att få ett brev i november och vi kommer att då ha ett utrymme motsvarande minst 900 patienter.

LARS BRUNE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons