Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbränningsskatten måste avskaffas

Annons

Det är bra att folkpartiet i Västerås den 27 maj säger nej till förbränningsskatten. Det vore också bra om partiet sade nej till den på riksplanet. Så är det inte! Alternativet till regeringens förslag, som också stöds av miljöpartiet och vänsterpartiet, står centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna för. Folkpartiet har valt att stötta regeringen.

Det är beklagligt. Förbränningsskatten är, som de lokala folkpartisterna framhåller, ett ogenomtänkt förslag. En kommande regering, bestående av allianspartierna, kommer att slopa förbränningsskatten snarast. Den innebär en stor kostnadsökning för hushållen, liten miljövinst och den sammantagna samhällsvinsten är därmed marginell. Det är som regeringen skriver i sitt förslag en skatt som är i "behov av kompletterande styrmedel".

Med den insikten är det förvånande att regeringen över huvud taget lägger något förslag. Nu är det inte fråga om miljöstyrning utan enbart om införandet av ytterligare en skatt som totalt saknar förankring i de breda folklagren.

Folkpartiets uppvaknande på den här punkten kan lägga grunden för en enig allians på riksplanet. Det innebär ett steg i arbetet att ge västeråsarna och övriga svenskar en rimligare boendekostnad.

Jörgen Johansson (c)

Riksdagsledamot

Lars Kallsäby (c)

Gruppledare i Västerås

Anna Kejler (c)

Andre vice ordförande i miljö -

och hälsoskyddsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons