Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbryllande debatt om sjukvården

Annons

Den sjukvårdspolitiska debatten slutar aldrig att förbrylla mig. Låt mig en gång för alla slå fast att socialdemokratin inte är emot entreprenörer i vården; snarare tvärtom. Framför allt inom den öppna vården, till exempel primärvården, finns det plats för fler entreprenörer.

Vad vi däremot är emot är ett kommersialiserat och marknadsanpassat sjukvårdssystem som skulle bli följden av att sälja ut de stora sjukhusen till privata multinationella vinstdrivande börsföretag.

Jag kan lova att om landstinget i Västmanland skulle komma på idén att sälja ut Centrallasarettet i Västerås är det inte aktuellt för någon lokal entreprenör att ta över.

Därför blir jag förtvivlad över den aningslöshet som folkpartiets Kerstin Heinemann och Läkarföreningens ordförande Stig Reinholdsson visar prov på i sina svar på min artikel från den 16 mars.

Man säger sig vara för en solidariskt finansierad sjukvård, lika för alla i hela landet, given efter behov och demokratiskt styrd. Men genom den politik man vill ska bedrivas så banar man väg för något helt annat. Om man säljer ut sjukhusen öppnar man för privat försäkringsfinansierad vård vilket på sikt tränger undan den offentligt finansierade vården, man riskerar också att förändra vårdrelationer till vårdprodukter som vi som konsumenter förväntas efterfråga. Vi går från att vara patienter till att bli konsumenter på en vårdmarknad.

Sjukvård är faktiskt ingen efterfrågestyrd verksamhet utan en behovsstyrd verksamhet. Det innebär att det är den som är mest sjuk som ska ha vård först och inte den som har den tjockaste plånboken.

Om detta och framför allt innehållet och inriktningen på den framtida vården vill vi socialdemokrater i Västmanland föra ett samtal med västmanlänningarna.

I det samtal som vi nu ska föra, om hur vi ger den bästa sjukvården för de tillgängliga resurserna, är alla välkomna - också medlemmarna i Västmanlands läkarförening.

Anders Teljebäck, Ordförande i Västmanlands socialdemokraters hälso- och sjukvårdpolitiska arbetsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons