Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundsordföranden,(fp: Mälardalen är en liten region i världen

Annons

Sveriges föreslagna regionala indelning är kanske ingen kioskvältare utan verkar

ibland mest intressera landshövdingar och landstingsråd. Vi tror ändå att Sverige behöver en ny, kraftfull regional nivå. Och vi tror att människorna i Mälardalen kanske mer än någon annanstans i Sverige kan se varför.

Således vore det huvudlöst att på förhand säga nej till en stark Mälarregion, vilket tyvärr ligger i korten från Ansvarskommitténs slutbetänkande. Ett av kriterierna för nya regioner är en befolkning på mellan en och två miljoner. Det spärrar i så fall vägen för en Stockholm-Mälarregion med bortåt 2,5 miljoner invånare - liksom för Halland med sina 300000 invånare.

Att hålla fast vid detta kriterium riskerar att rycka undan grunden för regiontanken. Det vore väldigt synd, för den svarar mot ett behov av starka, funktionella regioner. Det handlar om att hävda oss i internationell konkurrens, om att bättre kunna sköta arbetsmarknad, samhällsplanering, tillväxtfrågor och inte minst trafik. Där har vi

i Mälardalen känt av vad det innebär när makten och pengarna finns någon annanstans.

Statens organisation skulle få motsvarande regionala indelning, till skillnad från dagens sammelsurium av gränsdragningar hos olika myndigheter. De starkare regionerna skulle bättre kunna möta staten

i samtal och förhandlingar. Regionerna skulle få tydliga företrädare att föra dess

talan - och ställa till ansvar.

Sverige ser annorlunda ut, vi måste bejaka våra skilda förutsättningar. Regioner måste bildas på initiativ underifrån där kommunala och regionala företrädare tar ansvar för dialogen. Vi tror att starka regioner med tydliga företrädare, liksom de gamla landskapen men till skillnad från de flesta län, skulle ha förutsättningar för folklig förankring. Tydligheten i vart makten och ansvaret ligger är viktig.

I Mälardalen har våra invånare redan börjat skapa den funktionella regionen. Människor arbetar, bor och roar sig oberoende av länsgränserna. Det vore fegt om politiken inte främjade och underlättade den utvecklingen, till exempel genom infrastrukturen som för oss närmare varandra.

En övre befolkningsgräns på två miljoner invånare är specialgjord för att stoppa en stark Stockholm-Mälarregion. Motivet tycks vara en rädsla från statsmakten för en stark region med begynnande folklig förankring som kan vara utvecklingsdrivande.

I världen är dock 2,5 miljoner människor i Mälardalen en liten region. Avgörandet måste vara Mälardalens eget.

Jan-Erik Brohede

Förbundsordförande Örebro län, landstingsråd

Liselott Hagberg

Förbundsordförande Södermanland, riksdagsledamot

Lennart Nilsson

Förbundsordförande Västmanland

Maria Wallhager

Förbundsordförande Stockholms län, landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons