Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta Hallstabo: Hur tänkte du?

Annons

I just detta fall tycker jag absolut att Hallstahammars kommun och dess styrelse ska slå sig för bröstet. De har uppenbarligen tänkt och handlat alldeles korrekt i frågan om att riva de 400 lägenheterna. De fina hus som lämnats kvar är mycket mer välbyggda än 70-talshusen. 1970-talet var en orgie i kvantitet istället för kvalitet och en hämningslös utsvävning i otroligt dålig smak.

Östra Nibble var en del av det så kallade miljonprogrammet där syftet var att bygga så många bostäder på så kort tid som möjligt eftersom det var bostadsbrist. Som alltid när man gör saker "på så kort tid som möjligt" så brukar resultatet bli därefter. I detta fall blev resultatet ändå hyfsat, stora fina lägenheter med schyst planlösning och området blev så småningom grönt och fint, hade matbutik, fritidsgård med mera.

De boende var dock inte speciellt rädda om sitt område, vilket fick till följd att husen, trappuppgångarna och utemiljön blev sliten och trist. Klotter, inristningar, urin, trasiga hissar, förstörd belysning både i och utanför husen, obehaglig tvättstuga, ja listan kan göras lång.

Om man håller sig en smula uppdaterad om vad som händer på bostadsmarknaden så vet man att hus och lägenheter byggda på 1970-talet tillhör de minst efterfrågade. I topp ligger sekelskifte, funkis, 40- och 50-tal och nybyggnation.

Så om man nu som kommun står inför ett beslut om att riva tomma bostäder så tycker jag valet är enkelt; Spara de genuint byggda och i de flesta fall välskötta husen och riv hafs- och slafsproduktionen. Att inredning i köken skulle vara gammal tror jag inte är ett problem. Köksskåp från 1950-talet var mer välbyggda än vad de är idag och inte ens du kan få mig att tro att vitvarorna skulle vara original i de gamla husen. Däremot så tilltalas ungdom (och för den delen även äldre) av välbyggda lägenheter, gärna med äldre charm men med ny och/eller renoverad inredning. Fredhem är ett utmärkt exempel!

Det dyra villaboendet som du beskriver tilltalar säkert en del och det finns ju faktiskt en hel del andra alternativ om man kan låta bli att stirra sig blind på just den lilla plätten med hus.

För övrigt undrar jag hur det står till med matematiken och logiken. Husen på Nibble är (var) ju i stort sett 40 år gamla, så att påstå att de skulle vara moderna är inte heller med sanningen överensstämmande.

Bäst i din artikel tycker jag slutklämmen är, där du återigen säger emot dig själv genom att diskutera var äldreboenden bör ligga. Ur din synvinkel borde det vara alldeles utmärkt att man rivit det mesta som ligger på Nibble eftersom det ligger så otroligt långt ifrån centrum och istället bevarat de gamla fina husen närmare centrum. Eller hur tänkte du?

Anna-Karin Danielsson

Före detta Hallstabo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons