Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta patient: Låt kvinnor styra företagen i välfärden

Det är idéerna som styr världen. Allt sedan Sovjetunionens sönderfall och Berlinmurens fall har kommunismen fallit i betydelse som politisk idé. Internationellt har den endast marginell betydelse och i Sverige ingen betydelse alls

Annons

Kapitalismen under Reagans och Thatchers ledning har i sin kamp rättmätigt segrat, men som i idrott är det inte bara resultatet som är viktigt utan också själva kampen. Det är i kampen som vi utvecklas och prövas.

I vakuumet av konkurrens om idéer efter kommunismens fall, har kapitalismen med marknadsekonomi fått utvecklas tämligen fritt och utan större ifrågasättande. Det är paradoxalt att en grundläggande förutsättning för en fungerande kapitalism är konkurrens, men att denna politiska idé fått regera under lång tid utan konkurrens.

För att få en lite djupare förståelse för de idéer som i dag styr oss köpte jag en bok om filosofi. Boken behandlar stora tänkare från de gamla grekerna till dagens filosofer. Samtliga nämnda tänkare var och är män. Likväl kommunismens fader Marx som liberalismens Adam Smith.

Ett grundläggande argument för privata välfärdsföretag är att valfrihet och konkurrens ska leda till utveckling och effektivisering av verksamheterna. Kan så vara.

Men att utifrån detta släppa loss de krafter som lett till de excesser vi nu ser inom finansbranschen i välfärden vore ogenomtänkt. Jag värjer mig inför tanken att låta manliga riskkapitalister plocka frukterna från i huvudsak kvinnors ansvarsfulla arbete med att hjälpa oss alla i de stunder i livet när vi inte klarar oss själva. Ett ansvar kvinnor i allmänhet tar på stort allvar utan konkurrensaxiomet anstiftat av män. Som exempel kan nämnas att Percy Barnevik, som driver microlånverksamheten Hand-in-hand i bland annat Indien, aldrig skulle låna ut pengar till män då de super och spelar bort pengarna.

Journalisten Elisabeth Höglund kommer snart ut med en ny bok med titeln Nattens änglar som hon tillägnar dem som stött och vårdat henne under hennes svåra sjukdom. Undertecknad har liknande erfarenheter där änglarna i huvudsak var kvinnor.

Den utmärkande egenskapen i dessa sammanhang är empati för den behövande, en empati som kvinnor/mammor utvecklat sedan människans skapelse. Att tillsätta en ledning för ett välfärdsföretag utan denna erfarenhet eller erfarenheten av att själv vara fullständigt utlämnad och beroende av andra är inget annat än fel.

Därför, för att nå en fortsatt utveckling av välfärden, ska vi stödja och uppmuntra kvinnor att utvecklas mot eget företagande på deras villkor. Varför inte börja med att könskvotera styrelserna i välfärdsföretagen med minst 51 procent kvinnor?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons