Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenkla och sänk skatten för företag

Det är inte utan lite stolthet som vi nu äntligen får gehör hos regeringen i fråga om minskade sjuklönekostnader för småföretag.

Annons
Överskottsmålets vän. Företagarna menar att finansminister Anders Borg (M) på grund av överskottsmålet lägger en mager vårbudget.                   Foto: Scanpix

Förutom att det är en stor reform så är det också en stor framgång för Företagarna, men framför allt för Sveriges företagare och jobbsökande.

När företag besvarar frågan vilka tillväxthinder som finns, så hamnar kostnaden för att anställa i topp. Att nu lyfta en av dessa delar, vilket är företagens sjuklöneansvar, är därför helt rätt riktning.

Sjuklöneansvaret är kostsamt och dessutom i det närmaste omöjligt att planera för. Vart sjätte företag uppger att sjuklöneansvaret har medfört att det vid ett eller flera tillfällen låtit bli att anställa.

En enskild anställds sjukdom kan bli dramatiskt dyr för företaget. Oavsett om skadan skett hos företaget eller på joggingturen. I synnerhet som företagen behöver sin kompetenta personal i tjänst.

När fyra av fem jobb de senaste 20 åren har skapats i små företag så blir minskad sjuklönekostnad med upp till 75 procent för de minsta företaget en mycket viktig satsning för att jobben ska bli fler.

Den samhällsekonomiska vinsten ska inte underskattats. Förutom att arbetsplatsen är oerhört viktig i det sociala så har uppåt 25000-55 000 jobb uteblivit genom att sjuklöneansvaret inte har lyfts från företagen. Att börja minska kostnaderna för småföretag är därmed helt rätt prioritering.

Likaså är det helt rätt tänkt när regeringen satsar på bredband som blivit en grundförutsättning för i stort sett alla typer av företagande. Närmare 10 procent av företagare har i en undersökning angivit att internetproblem är ett stort tillväxthinder.

Investeringarna och underhållet av den fysiska infrastrukturen ligger dock på en alldeles för låg nivå och har gjort det under lång tid. För företag handlar det om problem med lager på vägar/järnväg som inte kommer fram i tid eller till rimlig kostnad likväl som persontransporter som inte fungerar för anställda och affärskontakter.

Den långsiktiga infrastrukturplan som presenterades räcker inte på långa vägar till för att för att vända utvecklingen och anpassas till de behov som finns.

I mars presenterade Världsbanken en rapport som pekade ut sex områden som viktiga för att Sverige ska förbättra sin konkurrenskraft. Rapporten är tydlig med att många av nyckelfaktorerna för jobb och tillväxt ligger utanför politikens kontroll men därför är det så viktigt att underlätta allt man kan för bättre ramar och villkor för företagen.

Därför det på totalen en mager budget regeringen presenterar. Att i en ekonomi med tillväxt som spås vara 3 procent per år samtidigt spara för bättre tider rimmar illa med att lösa dagens och morgondagens utmaningar.

Därför behöver överskottsmålet för de offentliga finanserna ses över och större satsningar göras på landets jobbskapare. Ta tag i råden från Världsbanken om att förenkla och sänka skatterna för de som anställer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons