Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag drar sig för att anställa

Annons

Samtidigt som de flesta i Sverige sätter sitt hopp till småföretagen när det gäller de framtida jobben, införs regler med motsatt effekt. Medfinansieringen i sjukförsäkringen tenderar på ett effektivt sätt att tvinga bort långtidssjukskrivna från arbetsmarknaden.

Enligt en nyligen publicerad rapport från Företagarna är medfinansieringen i sjukförsäkringen ett viktigt hinder för nyanställning i småföretag och samtidigt ett hot om uppsägning för de långtidssjukskrivna. Den nya regel som infördes första januari 2005, som innebär att ett företag måste medfinansiera sjukskrivningen för en anställd som blir långtidssjukskriven, har motverkat sitt syfte.

När de första utvärderingarna nu börjat komma, finns det röster som påstår att de mindre företagen skulle "tjäna" på affären, inte minst ansvarig minister. Att de, eftersom de har färre sjukskrivna och på grund av sänkningen i arbetsgivaravgiften, skulle gå plus på sjukförsäkringsreformen. Men siffrorna i Företagarnas undersökning talar sitt eget språk.

Medfinansieringen fungerar så att företagen slipper betala för anställda under rehabilitering, för anställda som är deltidssjukskrivna eller för anställda som sägs upp. Därigenom hoppades regeringen att företagen skulle rehabilitera mer, vilket skulle stävja de ökande sjukskrivningarna och få tillbaka fler sjukskrivna i arbete.

I själva verket fungerar inte rehabiliteringen. De minsta företagen upplever att kontakten med försäkringskassan går trögt. I stället tvingas företagarna att försöka säga upp sina långtidssjukskrivna. Drygt en femtedel av småföretagarna kan tänka sig detta alternativ.

Dessutom har reformen resulterat i att många hellre låter bli att anställa, än tar de risker som är förknippade med en eventuell sjukskrivning. Företagare blir också allt försiktigare med vem de anställer. Den som en gång varit sjukskriven får allt svårare att hitta ett nytt jobb.

Själva medfinansieringen blir därmed en tung förklaring till selekteringen på arbetsmarknaden. Hur stämmer det med regeringens socialpolitiska värderingar? I budgetpropositionen som presenterades förra veckan fanns inga förslag för att komma till rätta med de problem som reformen skapar.

Företagarna anser att medfinansieringen bör ändras. På kort sikt förordar vi en höjning av fribeloppet. På längre sikt är det viktigt att hela socialförsäkringssystemet reformeras. I dag tas för liten hänsyn till de små och medelstora företagen. Systemet gagnar inte entreprenörskap och företagande.

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons