Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag skapar jobb – inte politikerna

I VLT den 13 mars i år skriver fyra socialdemokrater att ”regeringens politik har nått vägs ände”.

Annons
Behöver satsa. Mona Sahlins ”älska småföretagen” hjälpte inte. Men med ny ledning för Socialdemokraterna (med Stefan Löfven i spetsen) finns goda förutsättningar för samarbete för att lösa arbetsmarknadsproblemen, tror Lennart Jansson.

Min reaktion är att de i vanlig ordning svartmålar motparten, vilket tyvärr är vanligt i den politiska debatten. Mer kraft tycks ägnas åt att finna fel och brister hos den politiska motståndaren än att formulera egna konstruktiva idéer och förslag.

Om man tror att väljarna uppskattar tjuvnyp och påhopp, tror man säkert fel. Rejäla tag och hederliga grepp ska det vara, om man vill vinna väljarnas förtroende. Alla partier kan nog ta åt sig, och de fyra skribenternas attityd ger tyvärr bara syn för sägen.

En av de viktigaste orsakerna till den låga sysselsättningen är den ekonomiska krisen i vissa europeiska länder, en omständighet som de fyra skribenterna inte berört med ett ord. Vi måste nog inse, att nuvarande regering gjort ett bra jobb för att balansera våra finanser. Svensk ekonomi med sitt omvärldsberoende visar ständigt återkommande konjunktursvängningar, som Sveriges regeringar ändå parerat ganska väl.

Innan jag kommenterar frågan om vem som ska skapa de nya jobben, är nog en tillbakablick i tiden för att förstå dagens situation nödvändig. Den har gått som en röd tråd i svensk näringspolitik, kampen mellan statlig och privat verksamhet.

Vi kan konstatera olika skeden:

I dag är nog de politiska partierna överens om, att den privata sektorn måste vara dragloket. Vi får inte glömma bort att det är företagen, och inte politikerna, som skapar de nya jobben. Även de offentliga jobben följer som en konsekvens av tillväxten.

Vi är nog också överens om att hög kvalitet inom utbildningsväsendet är en förutsättning för kompetens, sysselsättning och god välfärd. I detta avseende har tyvärr tidigare socialdemokratiska regeringar misslyckats.

För att kunna lösa dagens besvärliga arbetsmarknadsproblem krävs enligt min mening ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Förutsättningarna härför torde vara goda med den nya ledningen för Socialdemokraterna. Det gäller att gå Sveriges ärenden och inte de egna.

Vidare måste vi ha en fortsatt satsning på småföretagen. I det avseendet har Socialdemokraterna aldrig visat någon större förståelse. Inte ens Mona Sahlins uttalande om att ”älska småföretagen” betydde någon riktig kursändring. Den lille företagaren borde helst gå med i facket tyckte Anders Sundström, en gång socialdemokratisk näringsminister.

En större uppmärksamhet kräver framför allt de medelstora företagen, de som har potential att gå från 20 till 100 eller från 100 till 1 000 anställda, en fråga som Tillväxtverket ägnat stort intresse.

Jag anser också att satsningar inom infrastrukturen är oerhört viktiga, särskilt när konjunkturen sviktar. Här krävs mer av både kapital och engagemang. Sänkt restaurangmoms kan nog betecknas som ett slag i luften. Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Vi kanske kan lära av Norge? Här får man nog säga att Alliansen har misslyckats.

De nämnda problemen kan säkerligen få en lösning med hjälp av en cocktail på kompetens, gott ledarskap och samarbete. En kommentar från någon av de fyra skribenterna skulle vara spännande att få.

Det vore fantastiskt om en politiker ville ta upp debatten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons