Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagandet minskar - Väckarklockan ringer - Regeringen sover

Annons

Vad skulle hända om man stod på en scen inför Sveriges företagare och medborgare för att likt en rocksångare ropa klyschan "mår ni bra?" Eller "känner ni er trygga?", "är Sverige på rätt väg?" Jag är skeptisk till att svaret i något av fallen skulle bli ett rungande - Ja!

Jag är skeptisk till dem som påstår att Sverige är på rätt väg. Jag är skeptisk till att vi får det bättre med fler lagar, regleringar, monopol och pålagor.

Jag inbillar mig att alla med en smula intuition, logiskt tänkande och sunt förnuft känner att något är fel. På samma sätt som elefanterna i Thailand blev oroliga och drog sig uppåt bergen när de kände tsunamin komma. En tsunami kan inte undvikas med mänskliga tankar. Mänskliga tankar är däremot det enda som påverkar hur samhället vi lever i ska styras.

Medan företagen och jobben flyttar, nyföretagandet är lågt, allt färre försörjer allt fler via skattsedeln, kunskap blir viktigare men skolan sämre, så tycks vår regering sitta med armarna i kors. Uppenbarligen tror man att det inte finns några politiska åtgärder att vidta och att vi bara ska flyta med i den verklighet som råder i och med utvidgningen av EU och "globaliseringen". Men lösningen finns - genom nytänkande, förändring och anpassning! Det krävs ett nytt sätt att tänka för att undvika de problem som orsakas av det gamla sättet att tänka.

Svenska företag måste ges mycket bättre förutsättningar än de har i dag för att möta den internationella konkurrensen. Ett vanligt uttryck på mindre orter är "handla lokalt" så vi kan ha företagen kvar på orten. I nationellt perspektiv så skulle det bli "handla svenskt" så får vi företagen kvar i landet, eller kanske, "handla i EU" så stannar företagen i EU. Var ska det sluta? Ingenstans - faktiskt! Spelplanen blir allt större och de lag vi möter spelar inte sämre för att vi vill ha en bra välfärd. Vi måste helt enkelt vara det bästa laget!

Eftersom det är företagen som skapar hela välståndet som samhället vilar på så måste företagandet förenklas. Det är tyvärr populärt att belasta företagen med allt större socialt ansvar. Men eftersom företagen redan står för all finansiering av välfärden så blir det ungefär som att fråga en snickare om han vill spika lite mer, fast med lite mindre eget inflytande. Det är då lätt att koncentrationen läggs på fel saker och att han slår sig på tummen. Detta hämmar produktivitet, kreativitet och tillväxt!

Vid skolbygget i Vaxholm lade Byggnads blockad på arbetsplatsen där det Lettiska byggnadsföretaget var inhyrt. På så sätt tror man sig undvika konkurrens! De var ur ekonomisk synpunkt det "bättre laget" men tilläts inte spela på vår spelplan. Om man leker med tanken att man istället köpt virke från Lettland till ett pris som den lokale bygghandlaren

i Vaxholm inte kan möta så skulle facket däremot inte ha något att invända. Resultatet skulle dock bli detsamma - arbetslöshet, när den svenske bygghandlaren i förlängningen säger upp personal. Slutsatsen blir att har vi inte konkurrenskraft oavsett om det gäller varor eller tjänster så får vi betala med arbetstillfällen.

Självklart tycker jag som de flesta andra att vi i vårt land ska ha jättehöga löner och samtidigt handla varor och tjänster jättebilligt. Tyvärr är sannolikheten stor att folk i andra länder också tänker så, och därför är en permanent lösning på den ekvationen en utopi. Någon betalar alltid för att det ska vara billigt. Snart kan det vara vi!

Hans Jerner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons