Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare: Konkurrens i offentliga sektorn, tack!

Annons

Den privata sektorn utgör cirka 70 procent av den svenska ekonomin. De återstående 30 procenten består av tjänster som produceras inom den offentliga sektorn. Huvuddelen av dessa tjänster är inte konkurrensutsatta. Mer än 80 procent av kommunernas verksamhet består av tjänster som inte kan betraktas som myndighetsutövning. Möjligheten att producera dessa i konkurrens är mycket stor. Ändå sker detta i mycket liten utsträckning.

Konkurrensverket bedömer i en rapport att huvuddelen av landstingens och kommunernas verksamhet bör kunna utsättas för konkurrens. Enligt Konkurrensverket motsvarar den ytterligare andel av offentliga sektorns verksamhet som skulle kunna konkurrensutsättas till drygt tio procent av BNP, alltså cirka 250 miljarder. Det är enormt med skattefinansierade pengar som vi alla betalar extra varje år.

I Västerås är de offentligt konkurrensutsatta verksamheterna inte större, snarare mindre. I Västerås har man satt världsrekord i antalet kommunala bolag. Det är klart att detta påverkar möjligheterna för att lägga ut arbeten på entreprenad. Bolagen och särskilt stiftelserna begränsar insynen och viljan till ökad konkurrens.

Kvar från 50-talet finns dessutom en kommunal bostadsstiftelse som i praktiken har monopol på all småhusproduktion och direkt konkurrerar med andra fastighetsmäklerier i strid mot kommunallagen. Aroseken äger fastigheter för närmare en miljard. Ägare eller som det betecknas huvudmän till Bostadsstiftelsen Aroseken är Västerås stad, ABB, Swedbank och Outokumpu Copper. Bara storföretag. Det är märkligt för det finns ytterligare ett kommunalt bostadsbolag - Mimer.

Så hur försvarar man Arosekens existens? Möjligen med att överskottet finansierar stor del av stans näringslivsfunktion.

Skattefinansierade Konsult Service i Stadshuset verkar ta hand om allt mer som annars entreprenörer kan erbjuda på marknaden. Här erbjuds allt från reklam- och datatjänster till uthyrning av bilar. Med fog kan man säga att Västerås Stad fortfarande gynnar storföretagens väl och ve.

Mindre företag ges mindre möjligheter att kunna vara med och konkurrera, trots den nya regeringens rakt motsatta intentioner. När man går igenom de områden Västerås lägger ut på anbud slås man av omfattningen på anbuden. Miljontals kronor i varje upphandling. 4-5 företag väljs ut till ett ramavtal som sedan förnyas inför varje säsong. Mindre företag har inte en chans.

Om de politiska makthavarna i Stadshuset verkligen vill uppmuntra utvecklingen mot ökat entreprenörskap så måste mer kommunal verksamhet läggas ut för upphandling. Därmed stimuleras konkurrens och utveckling. Så mycket som möjligt måste konkurrensutsättas och därför läggas ut på anbud. Kravet skall vara god kvalitet till lägre kostnad, vilket gör att medborgarna får mer för sina skattepengar.

För att göra det möjligt för småföretagare att komma in med anbud, måste man dela upp upphandlingen i mindre poster. Till en början blir det kostsammare för kommunen än att göra större upphandlingar men bara efter kort tid främjar konkurrensen lägre priser förenat med bättre kvalitet.

Alla undersökningar visar att konkurrens är bra. Det ger effektivare verksamhet, det ger konsumenterna ökad makt och det pressar kostnaderna. Det finns många exempel inom offentlig verksamhet på att kostnaderna minskar mellan 10-35 procent om verksamheten blir konkurrensutsatt. Det betyder mer valuta för skattepengarna.

Ett exempel är konkurrensutsatt städning. Efter att Västerås Stad upphandlade och överlät städningen på en privat entreprenör sjönk kostnaderna med upp till 35 procent. Tyvärr har den här diskussionen inte ännu landat i landstinget där man varit upptagen av andra diskussioner. Här finns massor av skattepengar att spara.

För att tillväxten ska öka är det viktigt att konkurrensutsätta den offentliga sektorn, dit konkurrensen ännu inte riktigt nått.

Till ansvariga politiker i stads- och landstingshusen, när kan småföretagare börja kunna räkna på mindre anbudsupphandlingar som leder till en riktig konkurrens?

Jan Rejdnell

Delecta AB

Lars Billberg

Fotomaster AB

Terry Engström

Steen Ström AB

Klas Brink

Office Data AB

Michael Wild

Omniaresor AB

Björn Klingmalm

Reklamfabriken AB

Roger Wenngren

Westerås Media Produktion AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons