Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare skapar jobb

Annons

Företagare har byggt Sveriges välstånd. Individer som av olika skäl valt att utföra sina kompetenser, förverkliga sin idé, skapa något nytt på egen hand. De har tagit ansvar för sin egen försörjning och de har haft engagemang, vilja och mod att satsa i eget företagande.

En del har tagit nya marknadsandelar och expanderat. En del har fortsatt att vara ensam-företagare. Gemensamt för dem alla är att de utvecklat och förbättrat sig själva och sina verksamheter.

Ingen av dem tänkte förmodligen när de startade sina företag att - nu ska jag bygga Sveriges välstånd. Deras målsättningar var säkert mer näraliggande än så.

Det handlade om att utveckla den verksamhet de så starkt trodde på, att de vågade starta eget.

Men sammantaget har alla dessa individuella målsättningar resulterat i ekonomisk tillväxt, sysselsättningstillfällen och välstånd.

Ett lands välstånd byggs av riskvilliga engagerade individer som har tillgång till engagerade, kompetenta medarbetare. Förhållandet mellan arbetsgivare och medarbetare utgår, till skillnad från vid seklets början, från kompetens engagemang, vilja och mod.

Den politiker som vill se en fortsatt och starkare utveckling av det svenska välståndet, måste prioritera företagarklimatet. Då är det nödvändigt att förändra de villkor under vilka företagare verkar. Ju fler företagare som kommer till och ju framgångsrikare deras företag blir desto bättre blir Sverige att leva i för alla.

Sittande regering säger sig satsa på utveckling av företagande men i handling lägger de det ena företagarfientliga förslaget efter det andra. Beror det på okunskap eller handlar det om att gå den lätta vägen till maktens boning? Att spela på människors oro för att få vardagen att gå ihop. Lova lite nya bidrag i hundrakronors-klassen per månad och krydda budskapet med hjärtknipande historier.

Sverige behöver en visionär ledare med förmågan att få människor med sig i ett långsiktigt perspektiv för bättre välstånd.

Förenkla för människor med idéer att förverkliga dessa i eget företagande. Inte genom att öka statens satsningar på företagande genom egna myndigheter och organisationer utan genom att minska den ekonomiska risken för företagare och ansvaret gent-emot myndigheter och stat.

Minska skattebördan, sänk arbetsgivaravgifterna, ta bort fåmansbolagsbeskattning och förmögenhetsbeskattning, avskaffa medfinansieringen i sjukförsäkringen samt reformera arbetsrätten.

Staten är en mycket dominerande aktör både på riskkapitalmarknaden och den marknad som söker stimulera till företagande. Det finns ett antal olika myndigheter, fonder och organisationer som med skattebetalarnas pengar genomför olika aktiviteter. Det företagare behöver för att optimera sitt företagande är rimliga skatter, mindre ansvar för enskilda individer och en politisk långsiktighet.

Därför: minimera statens insatser för operativ företagsstimulans och se till att företagen får behålla sina resurser i före-tagen. Det skulle skapa en dynamik på den privata riskkapitalmarknaden och skulle öppna för många privata konsulter inom affärsutvecklingsområdet.

Företagare som får behålla tillräckligt mycket av sina genererade vinster kan utifrån sin egen verksamhet bäst bedöma vilka insatser som bör göras.

Med goda ekonomiska muskler kan företagen möta kommande utmaningar på ett sätt som gynnar den svenska arbetsmarknaden och Sveriges välstånd.

Företagare behöver känna trygghet i att risktagande lönar sig, det vill säga att det skapas balans mellan risk och avkastning.

Låt den privata marknaden utvecklas utifrån sina egna konkurrensförutsättningar och de marknader där de är aktiva.

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons