Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare: Vinstkrav ger bättre verksamhet

Annons

Linn Wegemo från Vänsterpartiet skrev i en replik att kvaliteten och medborgarnas behov alltid ska komma i första rummet. På den punkten är vi helt överens. Och vem vet bättre än människorna själva vad de önskar?

Söker du som förälder en skola med en speciell pedagogik för dina barn, att barnen ska ha möjlighet att vistas mycket utomhus? Eller söker du som anhörig en hemtjänst eller ett äldreboende med viss språkinriktning eller en matsedel som består av närproducerad mat? Det är alla alternativ som du kan välja på i dag. Men mycket av den valfriheten skulle försvinna om Vänsterpartiets förslag om vinstförbud blev en realitet.

För det som inte framgår av Wegemos svar är just konsekvenserna av ett vinstförbud. När Wegemo skriver att 20 000 jobb har gått förlorade, hur är det då beräknat? Vi återinvesterar stora delar av vinsten i våra verksamheter och att då tala om vinstpengar som ”tas ut”, med vilket vi då antar att Wegemo menar är aktieuttag, är att slira på siffrorna. Har motsvarande beräkningar gjorts för andra privata företag som levererar till exempel medicinsk utrustning till det offentliga?

Antagandet som Wegemo gör att effektiviseringar som vi, privata aktörer, genomför och som i sin tur leder till att verksamheten går plus även skulle finnas där om ett vinstförbud infördes är förvånande.

Med många års erfarenhet av kommunal verksamhet i ryggen vet vi att det inte stämmer. Tvärtom har kommunal verksamhet ofta problem med dyra upphandlingar och tungrodda organisationsstrukturer. Det gör att även om vilja till effektiviseringar finns, så är det sällan de genomförs. I stället får skattebetalarna gå in och täcka minusresultaten.

Att möjligheten att göra vinst finns i dag gör att vi vågar starta eget inom välfärds-sektorn och förverkliga våra drömmar. Utan den möjligheten skulle inte aktörer likt oss själva ta chansen att starta – risken skulle vara för stor. Därmed skulle den mångfald av aktörer som Wegemo säger sig värna om på ett effektivt sätt stängas ute.

Slutresultatet av ett vinstförbud leder inte bara till ett radikalt mindre antal huvudmän utan även till en osäker framtid för barn, föräldrar och anställda i våra verksamheter. Frågan är vem det gagnar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons