Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna betalar regeringens plusjobb

Annons

Regeringen går in i valåret 2006 med en miljon arbetslösa i bagaget. Vilken regering som helst skulle kunna kalla det för en mardröm.

Men inte den nu sittande svenska socialdemokratiska regeringen. Den tror minsann att allt ordnar sig. Det sker bland annat med hjälp av så kallade plusjobb, gardinupphängningar med mera, som betalas av skattemedel och administreras av den offentliga sektorn. Inga privatjobb här inte! Inga jobb som phula företagare kan inlemma i sin business!

Fast om ni vill kan jag avslöja en hemlighet. Tro det eller ej, men det är företagarna som betalar plusjobben också. Inte regeringen.

För att klara plusjobben och en del annat valfläsk har den politiska majoriteten i riksdagen gjort en liten ändring i skattelagstiftningen. Den har ändrat på villkoren när det gäller företagens periodiseringsfonder, det vill säga de pengar som företagen får "lagra" obeskattade under sex år för att utjämna goda och dåliga år.

Dessa periodiseringsfonder ska nu plötsligt räntebeläggas av staten med 2,8-3,0 procent. Det har redan fått ett stort antal företag att besluta om att upplösa sina periodiseringsfonder, skicka in pengarna i resultaträkningen och betala bolagsskatt på alltihop.

Den fondupplösningen väntas få till följd att statens inkomster tillfälligt ökar med cirka 14 miljarder kronor. Och de pengarna kan regeringen spendera till, bland annat, plusjobben.

Men om vi ska vara ärliga räcker det inte med enbart de slantarna - de 14 tusen miljonerna - för att klara hela "återvalsrörelsen" åt regeringen. Budgeten måste eldas på ännu mer, rakt igenom budgettaket.

Detta, plus det faktum att räntan nu ligger på moderna tiders absoluta lägstanivå, förklarar varför den internationella penningmarknaden just nu gör sig av med våra kronor och sänker vår valuta mer än någon annan i den industrialiserade världen.

Genom regeringens ovilja att skapa riktiga jobb via bättre företagarvillkor får vi alltså tillfälliga plusjobb, men samtidigt rejäla minusposter i våra plånböcker så fort vi ska handla något utländskt eller åka utomlands.

Jag har svårt att tro att det ska kunna bli till regeringens fördel i september nästa år.

Olle Wärmlöf

PS

Det sägs att plusjobben ska bli till nytta för i synnerhet våra pensionärer. Det är bland annat dessa som ska få sina nya gardiner upphängda. Men jag tycker att det vore bättre att lyfta alla gamla som i dag bara har folkpension till en nivå åtminstone över existensminimum, så att de kan köpa nya gardiner att hänga upp.

DS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons