Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: För jobb och välfärd krävs euro

Sveriges företagare vill införa euron så snabbt som möjligt. Då blir det lättare för små företag att exportera sig ur krisen. En fördubbling av småföretagens export ger minst 100 000 nya jobb och tryggar vår välfärd.

Annons

Endast cirka 5 procent av företagen i Sverige handlar med övriga EU-länder, mest med våra närmaste grannar, trots att det egentligen inte är svårare att handla med Cypern än med Danmark. Det visar en färsk rapport från Företagarna.

Att söka nya marknader utomlands skulle för många västmanländska småföretag vara en möjlighet att vända dagens besvärliga utveckling. Potentialen för ökad utrikeshandel, och därmed fler jobb i småföretagen, är jättelik. Även om 92 procent av alla varuexporterande företag under 2007 var småföretag, uppgick deras export endast till 12 procent av exportvärdet.

Det finns därför mycket mer att hämta: Sedan 2003 har den årliga tillväxten i exportvärdet varit dubbelt så snabb i småföretagen som i de stora företagen. Kan Sverige snabba på den utvecklingen, så att småföretagen fördubblar sin export – inte så omöjligt som det kanske låter – ger det över 100 000 nya jobb!

Västmanlands, vars handel med EU är drygt 4procent, har mer att hämta än många andra delar av landet i och med vår närhet till de nya marknaderna i öster, där även jättelika Ryssland är intressant trots icke EU-medlemskap.

Det är ett batteri av åtgärder som behövs för att ge småföretagen bättre möjligheter att vända krisen i ekonomin. Och de flesta kostar ingenting! 

Sverige behöver ligga på för att få bort kvarvarande handelshinder inom EUs inre marknad. 

Den senaste tiden har den svenska kronan försvagats till nya rekordnivåer. Som värst hade kronan sedan sommaren 2008 förlorat hälften av sitt värde gentemot dollarn och mer än 20 procent gentemot euron. Med denna svajiga svenska krona sitter ingen säker och viljan att satsa framåt minskar. Detta är den enkla anledningen till att Sveriges företagare vill införa euron så snabbt som möjligt. För småföretagen är en långsiktigt stabil valuta att föredra framför de kortsiktiga exportfördelar som svag valuta i förhållande till omvärlden ger.

I år fyller euron tio år. 16 länder och 329 miljoner invånare i Europa använder den

i sin vardag. Sverige bör självklart vara med på denna väldens största marknad.

Skall småföretagen fördubbla sin export och skapa 100 000 nya jobb måste vi i Sverige lämna vår lilla och osäkra skvalpvaluta för den långt tryggare euron. Fler jobb är det enda som tryggar vår framtida välfärd!

Företagarna Västmanland kommer under Företagardagen den 17 september att

belysa och ge exempel på framgångskoncept där företag och handel i länet lyckats med en tryggare euro.

regionchef

Lars Belin

ordförande

Företagarna Västmanland

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons