Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Hög tid att lyfta upp eurodebatten på agendan

De senaste veckorna har den gamla sanningen att finansiella kriser slår hårt mot små ­valutor återigen visat sig stämma.

Annons

Som vanligt drabbas också Sverige och kronan. Mot dollarn har kronan försvagats med uppemot en tredjedel, mot euron med cirka sju procent. Vissa företag vinner, medan andra förlorar.

Det viktiga är dock att osäkerheten ökat för samtliga. Dagens vinst kan lätt bli morgondagens förlust - viljan att satsa framåt minskar när risken ökar.

Valutaosäkerheten kommer som "lök på laxen" för alla småföretag som redan drabbats av tuffare kreditvillkor och ökad osäkerhet om både sin finansiering och om hur konjunkturen utvecklas.

Med sådana valutafluktuationer, som är högre än flertalet vinstmarginaler, kan en vardaglig export/importaffär visa sig bli en rejäl förlust.

Visst finns det vinnare när valutan faller, men i slutändan innebär lägre valutakurser faktiskt att vi får mindre betalt för det vi säljer, samtidigt som importen blir dyrare. Det svenska folkhushållet blir fattigare.

Kostnaden för ett utanförskap illustreras än tydligare i Danmark. Debatten om euron har där tagit ordentlig fart. Trots finanskris och lågkonjunktur har Danmark tvingats höja reporäntan till 5,5 procent för att hålla den danska kronan inom ett band på plus/minus 2,25 procent mot euron.

Denna omöjliga politik har bara under den senaste månaden inneburit att danska centralbanken fått använda en femtedel av sina reserver för att stötta kronkursen.

Det möjliga valet står mellan en fritt flytande växelkurs eller ett inträde i till eurosystemet. Skulle Danmark välja att folkomrösta och sedan att införa euron, skulle Sveriges val bli än mer udda. Det är alltså hög tid för en ny debatt i Sverige.

Sveriges flytande växelkurs är givetvis att föredra framför den "halvfasta" lösning som Danmark valt. Men den pågående finanskrisen visar ändå på två kostnader av att stå utanför euron. För det första den större osäkerheten som framför allt slår mot de mindre företagen och deras internationella expansionsplaner - både vad gäller export och import.

Vem vågar satsa när en valutakursförändring gentemot vår överlägset största handelspartner - euroländerna - riskerar att göra varenda genomarbetad affärsidé förlegad över en natt?

För det andra att Sverige inte får delta i den inre krets av euroländer som utformar den penningpolitik, eller i detta fall det stabilitetspaket, som vi ändå blir bundna av. Att vara med men inte kunna påverka är ett dåligt val.

Ju mer sammanbundna kapital- och finansmarknaderna blir desto större riskerar båda dessa kostnader att bli om vi fortsätter att stå utanför.

Dessutom kan vi konstatera att trots att Sverige står utanför eurosamarbetet har euron i praktiken gjort sitt intåg i delar av landet. En ny Skop-undersökning som företagarna låtit göra visar att vart femte småföretag har använt sig av euron, i form av sedlar och mynt, i sina affärer under det senaste året, det vill säga cirka 40 000 företag med mellan 1 och 49 anställda.

Närmare 70 procent av företagen säger också att det skulle vara bra om Sverige införde Euron som betalningsmedel, medan 16 procent är negativa till euron. Knappt 30 procent av företagen tror att finanskrisens effekter hade blivit mindre om Sverige haft euron som valuta, medan cirka 15 procent tror att krisen blivit värre.

Det är alltså hög tid att lyfta eurodebatten på den politiska agendan!

Ove Jansson

regionchef

Olle Wärmlöf

hedersordförande

Företagarna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons