Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Hur går det för småföretag i Saltsjöbadsavtal?

Annons

Per-Inge Ahlbäck, vid snart 60 års ålder pensionerad ombudsman för LO, och hans efterträdare Per Johansson möter mina förslag till åtgärder för att mildra konjunkturavmattningen med en fortsatt ovilja att se förändringarna på svensk arbetsmarknad.

Småföretagens ställning på arbetsmarknaden är alltid föremål för debatt. Det måste bero på att den "svenska modellen," med omfattande kollektiva lösningar och goda möjligheter för fackliga organisationer att bevaka dessa, inte är idealisk för småföretagen. En undersökning från Företagarna visar att endast vart tredje företag i Sverige med 1-49 anställda är nöjt med sitt kollektivavtal. En stor majoritet av småföretagen föredrar således en annan ordning. Försöker de åstadkomma en sådan löper de risk att utsättas för stridsåtgärder, blockader, av facket.

Just nu pågår nya Saltsjöbadssamtal om konfliktregler och arbetsrätt mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Där säger man att "politikerna skall hålla sig borta från arbetsmarknaden - den klarar vi själva". Här finns det skäl att se upp. Avses fler kollektivavtal stärks lönekartellen och därtill maximeras makt och medlemsintäkterna hos dessa tre parter. Därtill riskerar samtalen att präglas av storföretagstänkande. Inte från någon part i "samtalen" finns något egentligt intresse att ta hänsyn till och värna om de småföretag, och de är många, som önskar andra lösningar än de kollektiva.

Det är inte fel med ett nytt Saltsjöbadsavtal och riksdagen får samtidigt gärna skrota både Las och MBL. Dessa lagar har kostat många nya jobb sedan de infördes på 1970-talet. Men lagstiftaren måste alltid garantera ett helt och fullt skydd för småföretag, där både medarbetare och ägare är nöjda med en annan lösning än kollektivavtalet. Detta skydd måste gälla oavsett hur det går i Saltsjöbadssamtalen. Allt annat motverkar förnyelse i näringslivet och strider mot den grundläggande principen att avtal ska vara frivilliga.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons