Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Nödvändigt att acceptera lägre ungdomslöner

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är nu skrämmande hög, 27 procent – en av de absolut högsta nivåerna i EU.

Annons

När EU-snittet är 18,7 och Danmark har 9,8 procent är vår slutsats att problemen främst är strukturella – inte konjunkturella. 

Förklaringen finns främst i vårt eget regelverk. Två åtgärder är helt avgörande för att undvika att en hel generation fastnar i utanförskap:

* Förändrade turordningsregler i lagen om anställningsskydd, Las. I ett antal undersökningar har Företagarna visat på problemen med turordningsreglerna. Men även forskarna har tydligt visat att dessa försvårar för framför allt ungdomar och invandrare att få fast fotfäste på arbetsmarknaden. Principen om ”sist in – först ut” slår nu ut dessa grupper, som ofta har blivit anställda under den senaste högkonjunkturen. I den mån jobb erbjuds till unga och invandrare blir det därför ofta provanställningar eller tillfälliga anställningar. 

* Lägre minimilöner. I en underlagsrapport till Globaliseringsrådet visas att Sverige dessutom har bland världens högsta minimilöner. Varför anställa någon ung och oerfaren om kostnaden bara är marginellt lägre än för en person med lång erfarenhet? Löneavtalen var tidigare utformade så att unga och oerfarna skulle kunna komma in på arbetsmarknaden, men många år av ”lägstlönesatsningar” har blivit en fälla som nu slagit igen. I stället är det nödvändigt att acceptera lägre ungdomslöner för att öppna en väg för dem in på arbetsmarknaden. 

Vårt recept är dessvärre varken enkelt eller snabbt eftersom det innebär att politikerna måste inleda en genomgripande förändring av turordningsreglerna i Las. Men det är betydligt mer effektivt än tillfälliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder som döljer problemen i stället för att lösa dem. 

Vårt recept förutsätter också att ingångslönerna kan hållas nere i kommande avtalsrörelser. Svårt, men nödvändigt. Annars riskerar vi att en stor del av landets ungdomar aldrig kommer ut på arbetsmarknaden över huvud taget. 

Ungdomsarbetslösheten är en tickande samhällsbomb, som förtjänar en mer seriös behandling från både regeringen och facken än den fått hittills! 

Lars Belin

ordförande

Ove Jansson

regionchef

Företagarna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons