Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Poängen om företagarhjälp gick Österberg förbi

Annons

Skatter har betydelse för såväl företagare som anställda. Skattenivån avgör människors möjligheter till egna beslut om sin framtid. Rimliga skatter genererar fler företagare och ökad valfrihet i konsumtionsmönster.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten bidrar bland annat till att få fram mer riskvilligt kapital för framgångsrikt företagande. Den har tillsammans med arvs- och gåvoskatten (som avskaffades av Österbergs regering) mycket stor betydelse. Cirka 90000 företagare kommer att gå i pension inom ett fåtal år och alla insatser som kan öka antalet lyckade generations- och ägarskiften är positivt för, inte bara företagarna och företagen utan även för samhället.

Den mest irriterande skatten för småföretagare är dock en skatt som vi benämner som avgift, nämligen arbetsgivaravgifterna. En stor del av dessa är ren löneskatt och det är den som företagare uppger som största hindret för utveckling och expansion. En generell sänkning med tio procent är både möjlig och betydelsefull för företagsutveckling och sysselsättning.

Min poäng i mitt förra inlägg var att konkreta insatser för nyföretagarråd givning, företagarcoachning, administrativ hjälp för företagare med mera som Österberg nämnde i sin

första artikel, inte ska byggas upp med skattemedel.

Dessa funktioner finns i såväl privata företag som andra former. Samarbeta istället mer med de befintliga aktörerna och anlägg en kommersiell ansats. Kommersiell verksamhet utvecklas bäst genom stöd från aktörer som själva har ett kommersiellt fokus.

Beträffande storföretagens allt längre betalningstider kan jag upplysa Österberg om att det var Företagarna som gick i bräschen för denna debatt när den väcktes. Det var faktiskt här i Västmanland som debatten startade för ett antal år sedan, i samband med att ABB gick ut till samtliga underleverantörer med besked i slutet av oktober att från och med november skulle betalningstiderna förlängas från 30 dagar till 60. Ett resultat av denna debatt är den förlängda perioden för inbetalning av moms som införts nyligen.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons