Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen vet sitt eget bästa

Annons

Det är många som är bekymrade över hur handeln utvecklas i centrum. Flera butiker har försvunnit och lokaler står tomma. Olika åtgärder behövs för att öka centrumhandelns konkurrenskraft.

Men när det dyker upp konkreta frågor agerar ofta de rödgröna mot centrumhandelns intressen.

En sådan fråga är att det ska vara enkelt för bilburna att nå centrum och att hitta en parkeringsplats. De rödgröna är emot privatbilism och menar att i princip alla ska gå, cykla eller åka buss till centrum.

Men det finns många som av olika skäl behöver eller vill ta bilen och därför föredrar Erikslund. Och det vet handeln och det är därför man vill att centrum ska vara mera tillgängligt för bilister.

Vid senaste mötet i byggnadsnämnden behandlade nämnden en ansökan om bygglov för en skylt på Centra dit en affär tillhörande ett framgångsrikt företag flyttat relativt nyligen.

Vi i Västerås-alliansen yrkade på att det sökta bygglovet skulle beviljas. De rödgröna yrkade på avslag då en skylt skulle förfula Centra.

De rödgröna framförde även att skylten var onödig, att alla har smartphones med mera som gör det lätt att hitta utan skylt. På fullt allvar menade man att företaget bakom bygglovs-ansökan inte vet sitt eget bästa. Men givetvis är det inte så.

För företaget har på relativt kort tid byggt upp ett rikstäckande nät av butiker och är proffs på butiksetablering och hur butikerna ska marknadsföras. Men de rödgröna, som har sin dagliga gärning inom den offentliga sektorn fjärran från handel, anser på fullt allvar att man har bättre kunskaper inom området butiksetablering. Att man bättre kan bedöma nyttan av en skylt än vad företaget kan.

Så därför blev det avslag på bygglovet. Vi från Västeråsalliansen reserverade oss mot beslutet. Vi vill så långt som det är möjligt vara handeln i centrum behjälplig.

Vi anser inte att en stilrent utformad neonskylt skulle skämma Centras gavel. Liknande skyltar finns på många fasader i närheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons