Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsledning är en konst

Annons

Den franske liberalen Servan Schreiber har sagt: "Företagsledning är en konst - den mest kreativa av alla - den är rentav konsternas konst."

Kraven på ledarskapet har radikalt förändrats under de senaste decennierna. Vi måste bland annat följa utvecklingen i USA som tveklöst ligger ett steg före flertalet länder inom området management.

Den kanske mest respekterade bland världens konsulter inom detta fackområde är Peter F Drucker. Hans syn på morgondagens ledare är det verkligen värt att uppmärksamma. Han menar till exempel att en verkställande direktör måste kunna kombinera naturvetenskap, teknik, ekonomi och humaniora.

Ledaren liknas vid en dirigent som inte behärskar alla insturment men som förstår att tillvarata orkestermedlemmarnas kunskaper och skapa underbar musik.

Vi kan hämta förebilder från olika områden, till exempel idrottens coaching. De ledare som inte är mottagliga för tvärvetenskapliga trender torde knappast bli långlivade. Experter och så kallade fackidioter med ofta begränsade vyer är oftast olämpliga ledare.

Självklart måste vi ha skickliga tekniker, men bristen på en kvalificerad ledarutbildning saknas många gånger. Både utbildningen till civilingenjör och civilekonom måste ses som en fackutbildning. En populär civilingenjörsutbildning vid Linköpings universitet med inslag av ekonomi var efterfrågad.

Jag tror att en akademisk examen i ledarskap vid Mälardalens högskola skulle kunna vara av stort intresse. Preliminära ämnen: teknik, naturvetenskap, företagsekonomi, marknadsföring, ledarskap och språk.

Hurudant är intresset?

Lennart Jansson

Ordförande Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons