Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förintelsens minnesdag

Annons

Koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau, vittnar om en tid, för inte så länge sedan, då vissa människor visade en total ovilja att värna våra mänskliga värden. Här mördades 1,5 miljoner människor. Det här blev under 1942 ett centrum för judeutrotningen i Europa.

Här huserade Hitlertyskland. Här härskade en obeskrivlig grymhet, där oskyldiga människor isolerades och torterades, lämnades att svälta ihjäl, förintades av tungt arbete, utsattes för medicinska experiment eller drabbades av en ögonblicklig död framför "dödsmuren" eller i krematoriernas gaskammare.

Förintelsens Auschwitz och andra koncentrationsläger, måste i all framtid vårdas och tillåtas att vara ett levande musealt monument över ondskans och hatets utövare. Inte minst för våra uppväxande generationer. Påminna oss om att mänskligheten också bär på både mörka och destruktiva gener.

Låt oss alltid besitta en slags beredskap inför detta faktum, samt att vi i alla sammanhang tillåter oss att reagera och ingripa mot dåliga mänskliga egenskaper, varhelst de dyker upp och söker grogrund. I så fall har inte miljoner människor, som blivit förintelsens offer i Auschwitz och andra förintelseläger, torteratas, förnedrats, stympats eller mött döden förgäves.

I dag, torsdagen den 27 januari 2005 på Förintelsens minnesdag, bör vi alla stanna till i vårt dagliga värv, och skänka en tanke till Förintelsens offer, och lova oss själva att aldrig någonsin glömma eller förtränga. Aldrig! Det som hände vid den här tiden i Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Buchenwald, Bergen-Belsen, Ravenbruck, Dachau, för att nämna några av Hitlertysklands förintelseläger, får aldrig tillåtas hända igen.

Att passera in under "ARBEIT MACHT FREI" eller följa den rostiga järnvägsrälsen in mot Birkenau, som tidigare härbärgerade ondskan, svälten och dödens väntrum, borde kanske vara obligatoriskt för alla människor, som går i livets långa skola.

I dag, men förhoppningsvis även i morgon, minns och hedrar vi alla som berördes av nazismens bödlar, och deras fruktansvärda illgärningar. Genom detta värnar vi om ett solidariskt samhälle, där det finns plats för alla människor.

Finns ett bättre talesätt denna Förintelsens Minnesdag är den persiska formuleringen - "tänk väl, tala väl, handla rätt".

Kenth Möller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons