Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förklara den svenska modellen

Annons

Sverre Haukeland tycker i VLT den 12 juni att mitt letande på Internet efter betydelsen av uttrycket ”den svenska modellen” var för enkel. Men huvudtanken bakom min berättigade fråga, var inte att jag skulle förklara betydelsen av det, det ska medierna eller politikerna, som använder sig av det, göra.

Det har blivit alltför vanligt att man i debatter svänger sig med slagord, som har olika betydelse för dem som använder dem, och väljarna får sällan eller aldrig veta vad orden står för. Nu vet vi dock vad Sverre Haukeland vill ha för framtida politik.

Och det är okej att få ha idéer om framtiden, bara han inte kallar sina idéer för ”den svenska modellen” när de inte är det. När Alliansen talar om att de inte vill ¿förändra den svenska modellen så verkar den i praktiken inte ha samma betydelse som den ursprungliga. Successivt bryter Alliansen underifrån ner den fackliga strukturen, så att den i dag mer eller mindre har blivit maktlös. EU:s maktstruktur och en konkurrens som håller på att gå över styr i allt fler länder är en annan orsak till att den svenska modellen alltmer urholkas. Och den oron tyckte jag att jag i min debattartikel klargjorde för.

Vad ska komma i stället? Vad vill högern/Alliansen med sin politik? Återgå till de planer som Fredrik Reinfeldt hade i sin första politiska bok, som snabbt som ögat försvann hos bokhandlarna? Den svenska modellen har i solidarisk anda varit grunden för uppbyggnaden av Sveriges välfärdspolitik. Denna skapade förutsättningar för en lugn och sund näringspolitik, men har under senare år blivit alltför individualistisk. Den sam-arbetsanda mellan arbetsmarknadens parter, som svenskt samhälle byggdes på under 1900-talet, var unik. Resultatet från den andan kan man läsa om i boken ”Jämlikhetsanden” av de två forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett.

Aldrig förr har människor varit så tätt sammankopplade i ömsesidiga beroenden som i dag, allt ifrån de globala miljöhoten, den integrerade världsekonomin, väpnade konflikter här och var i världen med mera. Detta ställer stora krav på våra politiker, våra väljare och de parter som ska förmedla politikernas idéer/budskap.

Den ursprungliga svenska modellen är ingen korporativ modell, i vilken regeringen ska lägga sig i. Men om en regering styr sin politik i den riktningen, att det blir allt svårare att behålla den svenska modellen, ja, då är det dags att detta förklaras och belyses i stället för att ord används som om inget har hänt på arbetsmarknaden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons