Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorare: västmanlänningarna

Annons

I fredagens VLT meddelar landstingsråden att svaren på Läkarföreningens tio frågor i VLT den 20 april finns att läsa på landstingets hemsida. Denna torde knappast vara åtkomlig för majoriteten av våra patienter som är äldre. Det gör inte så mycket. De flesta av våra frågor var ändå retoriska och kan inte besvaras med politisk retorik på det sätt man försöker göra.

Vi svarar därför själva i VLT:

1. Familjeläkarkonceptet är avlivat om medborgarens lagstadgade fria läkarval överprövas av landstingets byråkrater. Förlorare: västmanlänningarna.

2. Landstinget kan inte teckna avtal om överlåtande av namngivna mottagningar man inte äger. Det är olagligt och straffbart. Det kan leda till dryga böter. Förlorare: västmanlänningarna.

3. Landstinget har ingen personal och inga lokaler som kan ta hand om de patienter som blir utan familjeläkare när Glenn Andersson tar över Praktikertjänsts verksamhet, som han hotar med om de inte skriver på före den 5 maj. Lojaliteten i läkarkåren för att åter ta konsekvensen av nya dåliga beslut är obefintlig! Förlorare: alla läkare i Västmanland som blir de som får ta konsekvenserna - och alla patienter förstås.

4. Dryga 25 ST-läkare blir av med många av de bästa handledarna i dag verksamma i privat primärvård. Hyrläkare duger inte som handledare. Förlorare: läkare under utbildning i allmänmedicin och Västmanlands patienter.

5. Flera enkätundersökningar (bland annat från Socialstyrelsen) stöder klart påståendet att kontinuerlig läkarkontakt och personalens trivsel är viktigt för en fungerande primärvård. Även siffrorna i Västmanland stöder klart privatdriven verksamhet och entreprenader. Det finns alltså ingen evidens för påståendet att just mixen 44 procent privat och 56 procent offentligt driven vård är förklaring till Västmanlandsmodellens framgång. Slutsatsen borde vara den helt motsatta. Påståendet att just den västmanländska fördelningen är optimal är ett politiskt påhitt. Förlorare: Västmanlands patienter.

6. Carema AB är välkomna att etablera sig i Västmanland. Kan de rekrytera läkare utifrån är det bra. Det behövs. Den uppmärksamhet som Landstinget Västmanlands upphandling av primärvård har givit upphov till nationellt kommer kraftigt att försvåra rekrytering av läkare. Carema AB kan tvingas att använda sig av hyrläkare. Hyrläkare är ibland enda lösningen men på lång sikt inget alternativ till fasta läkare. Men vem vågar satsa på privat etablering ens som anställd om man är hänvisad till landstingets godtycke och nyckfullhet. Förlorare: Västmanlands patienter.

7. Landstinget kommer inte att kunna namnge läkare som man kan lista sig hos utan tvingar patienter som i dag har fast läkarkontakt att lista sig på mottagningar utan läkare. Förlorare: västmanlänningarna.

8. De familjeläkare som inte vill underkasta sig kan inte hindras från att fortsätta vara yrkesverksamma, men deras patienter kommer att straffas och tvingas betala både landstingsskatt och privat vård. Plånboksstyrd vård således. Förlorare: Västmanlands patienter och i synnerhet de med låga inkomster.

9. Landstinget avser att tvångslista de patienter, som inte säger ifrån, på andra mottagningar än dem de själva valt. Detta kan du förhindra genom att meddela landstinget att du ej accepterar tvångslistning.

10. Verksamhetscheferna vid de två offentligt drivna familjeläkarmottagningarna Herrgärdet och Norberg har sagt upp sig i protest mot landstingsledningens hantering och bristen på kommunikation. De stora facken, utom SKAF, har sagt upp samverkansavtalen. Krisen i Västmanland har till och med bidragit till att chefen för Familjemedicinska institutet i Stockholm avgick förra veckan.

Trots att tre av fyra personer i landstingsgarnityret är legitimerade i vårdyrken och trots att vi frågat flera gånger om den genomförda upphandlingen är bra för patienterna - vilket skall vara första prioritet sedan Hippokrates dagar - har vi inte kunnat få något svar. Hela tiden hänvisas till juridiken.

Men enbart juridiska överväganden resulterar inte alltid i ett resultat acceptabelt ur etisk, medicinsk och moralisk synpunkt. Kammarrättens dom är ett justitiemord. Offret är en välfungerande familjeläkarvård. Om medicinska krav hade ställts vid upphandlingen hade resultatet blivit ett annat. Att Monica Wilander som dessutom sitter i Socialstyrelsens styrelse helt kan bortse från kvalitetsaspekten är häpnadsväckande.

Att nu pengarna till nya hyrläkare redan börjar rulla är ju ännu ett vittnesbörd om att landstingsledningen ändå anar det kommande kaos man skapat. När dumheten får härska finns det tydligen pengar.

Det finns en enda väg ur denna soppa. Landstinget kan sluta avtal med såväl våra invanda välfungerande familjeläkare som med Carema. Detta skulle på sikt kunna ge västmanlänningarna Sveriges bästa primärvård. En sådan åtgärd har vårt helhjärtade stöd.

Då fordras att landstingsledningen både inser och erkänner att man gjort en etisk och medicinsk felbedömning.

Om den personliga prestigen lägger hinder i vägen tar landstingsmajoriteten (inte Carema AB eller Praktikertjänst AB) ensam på sig ansvaret för att kampen för att rädda sjukvården från landstinget måste gå vidare. Inte för några petade familjeläkares skull utan för västmanlänningarnas.

Den kampen kommer Västmanlands läkarförening i stor enighet att fortsätta tillsammans med våra patienter!

STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons